Nieuwe
Goset G20 
bandslijpmachines 
binnen! 
Kom langs om te testen
- ook in het weekend!


meer informatie: 
0031(0)72 202 90 10 
of info@smederijatelieralkmaar.nl

  

Workshop ‘Vikingmes smeden’

Het Vikingmes is een praktisch gebruiksmes, dat sinds oude tijden wordt gesmeed. Het is stoer, praktisch en historisch correct tegelijk! Echt geschikt voor de re-enacter (liefhebbers van 'levende geschiedenis) om mee te nemen op kampement. Maar je kunt het natuurlijk ook leuk als kaasmesje thuis aan een haakje hangen in de keuken. Onderaan deze pagina zie je een foto van het type mes dat er gesmeed wordt.

Je leert van professionele smeden stap voor stap te werken met hamer en aambeeld, waarbij je het lemmet vormgeeft én het heft. Je leert temperaturen in te schatten door middel van kleurherkenning, hoe je het best de hamer kunt hanteren en staaleigenschappen te beïnvloeden door warmtebehandelingen. Je zult zien dat je in de praktijk - bijna ongemerkt - behoorlijk veel theorie meeneemt. Het is altijd ons doel om je, naast een leuke dag te bezorgen, ook de kennis en kunde mee te geven om zelf later messen te kunnen smeden en te weten hoe dat werkt met gereedschapsstaal. Natuurlijk neem je gelijk de eerste keer al je gesmede mes mee naar huis.

Ben je al bekend met het Damaststaal? Dit is een staaltype dat ontstaat door verschillende staallegeringen op elkaar te vuurlassen en door te smeden. Vervolgens worden er door middel van verschillende smeedtechnieken patronen in aangebracht. Het smeden van Damaststaal (of patroon-geweld (gevuurlast) staal) is een traditie die eeuwenoud is, en voortgezet wordt door de smeden van Smederij Atelier Alkmaar. Daarom kunnen wij je de mogelijkheid bieden om - ook als je de eerste keer komt smeden - te werken met het Damaststaal voor een zeer interessante prijs! De hardings-, smeed -en snijeigenschappen zijn gelijk als die van het gereedschapsstaal waar we anders mee werken, maar het eindresultaat straalt gelijk meer luxe uit.

Inschrijven? Dat kan hier

Locatie:

Herculesstraat 20 te Alkmaar https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2 


Kosten: € 90,- p.p.p.d. , kies je voor Damaststaal dan komt er €45,=  materiaalkosten bij. De verschillende patronen vind je hier

Duur van de workshop:

1 dag van ca. 6 uur

Bijzonderheden: Tijdens alle workshops van Smederij Atelier Alkmaar zijn veiligheidsvoorschriften van toepassing. Deze tref je aan bij het inschrijven, maar je vind ze ook hier

Benodigdheden:

Lunch (koffie, thee, flesjes water en verse limonade staat voor je klaar, maar de lunch mag je zelf even mee brengen).

Daarnaast (zoals in de veiligheidsvoorschriften staat vermeld) draagt iedere deelnemer geschikte handschoenen en veiligheidsbril. Deze zijn ter plaatse aan te schaffen, of vooraf via de web shop. Kom je vaker? Vergeet ze dan vooral niet mee te nemen. We herinneren je hier aan in de mail die we in de week voorafgaand aan de workshop toezenden. Omdat veel mensen meer dan eens komen smeden, willen we de prijs van handschoenen en veiligheidsbrillen niet optellen bij de dagprijs.

 

Minimum leeftijd 12 jaar, bij twijfel legitimatie verplicht.


Foto: Type Vikingmes, deze foto is niet bedoeld als voorbeeld om naar te smeden, maar als indicatie van het type mes dat we deze dag gaan maken. De vorm van het blad en de wijze van omkrullen ontstaan ter plaatse.

Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - http://www.facebook.com/SmederijAtelierAlkmaar 

+31 (0)72 202 90 10 - Herculesstraat 20 - 1812 PG - Alkmaar - Nederland

Winkel open op afspraak  https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2