Opleidingen Zwaardsmeden & Messen maken

Onze opleidingen bieden verdieping in het eeuwenoude ambacht van messen -en zwaarden smeden.

Toon 1 - 4 van 4

De kennis van het zwaardsmeden is alleen te vergaren door uitgebreide studie. Dave van Wijngaarden - Schuyt - smid en hoofddocent van Smederij Atelier Alkmaar - heeft hierin 23 jaar ervaring. In deze website vind je onder 'eigen werk' veel van zijn zwaarden en messen, en hij leidt ook de dagelijkse gang in de smederij. 

Wim van Loosen is inmiddels opgeleid om ook bij de opleidingen te kunnen doceren. Hij heeft de opleidingen zwaardsmeden doorlopen, hebben daarnaast zelf uitgebreid gestudeerd op dit onderwerp en werken bij Smederij Atelier Alkmaar als docenten voor de workshops. Er is een 'Jaaropleiding zwaardsmeden', waarin je in 12 maanden een zwaard in eenvoudige montering maakt. Hierbij doe je onderzoek naar historische voorbeelden, en je maakt de passingen en monteringen helemaal zelf. Daarna is het mogelijk om deel te nemen aan de 'Vervolgopleiding zwaardsmeden'. Deze heeft een duur van 18 maanden, waarin ook het staal zelf gesmeed wordt uit bestaande staalsoorten die worden gevuurlast om tot een juiste legering te komen. Dit wordt ook wel 'Damast' genoemd. Vervolgens wordt dit staal gebruikt voor het eigen zwaard. De 'Master' duurt 2 jaar, hierbij gaan de deelnemers zelf een Tatara, rennofen of ander type smelt/sinter oven bouwen, waar het staal in gemaakt wordt, dat vervolgens wordt gedamasceerd, wat leidt tot bruikbaar zwaardenstaal. Deze 'Master' is afgerond door Ruben Delanghe die ook assisteert bij de opleidingen en Nick Venendaal. 

Op 25 november '23 gaat de eerste Opleiding messen maken van start. Er zijn enkelen voorgegaan, die deze tijdens de Jaaropleiding zwaardsmeden als individueel traject hebben gevolgd. Er is zoveel animo voor intussen, dat we besloten hebben hiervoor een eigen dag in te richten.