Verschenen in heel Noord Holland & Zuid Holland

Verschenen in de regio Amsterdam

 

Ons eigen persbericht

Maurits Prina van Oranje herrijst!

Smederij Atelier Alkmaar heeft in samenwerking met curator van het Nederlands Legermuseum Drs. Harm Stevens en in opdracht van het VOC museum in Hirado-city te Japan een replica vervaardigd van het 'Cavalerieharnas van Prins Maurits van Oranje'

Prins Maurits (1567-1625) was de zoon van Willem van Oranje en Anna van Saksen. Hij heeft geregeerd vanaf 1585, hij was toen pas 18 jaar! In zijn leven heeft hij de oppervlakte van 'de Nedelanden' bijna verdubbeld in zijn rol als veldheer.

De meest beroemde slag die hij heeft aangevoerd is de 'Slag bij Nieuwpoort' geweest in 1600. Op 23 april 1625 overleed hij in Den Haag ('s Gravenhage) waarna zijn halfbroer Frederik Hendrik hem opvolgde als Stadhouder en Kapitein-generaal.

Een zeer prominente figuur in de vaderlandse geschiedernis!

Zijn cavalerie harnas (het ruiterharnas waarmee hij te paard ten strijde trok) is nu opnieuw vervaardigd!

Toen Dhr. T. Hotoh van Japan-Euro Promotions Smederij Atelier Alkmaar benaderde voor deze prachtige opdracht, waren zij ook zeer vereerd en enthousiast. Voor Smederij Atelier Alkmaar is dit een unieke kans gebleken om de oude smeedtechnieken van het harnas te bestuderen.

In het Legermuseum te Delft wordt een eerdere replica getoond van dit zelfde harnas, gemaakt door Dhr. Gotscha Lagidse. Dit is tevens een erg mooi exemplaar. Drs. Harm Stevens, curator van het Legermuseum te Delft, attendeerde ons op het feit dat alleen het kuras dat in zijn versie er bij gevoegd is helaas niet in het tijdsbeeld klopt. Dit is geheel vervaardigd naar voorbeeld in de Hofjagd- und Rüstkammer van het Kunsthistorisches Museum te Wenen. Het originele kuras is namelijk kwijt geraakt en vervangen. Hierbij heeft men een kuras gebruikt dat net even van een latere datering is.

Zodoende kreeg Smederij Atelier Alkmaar de kans, om het harnas voor eens en voor altijd historisch te verenigen!

Een van de collega's van Drs. Stevens, Mevr. E. Sint Nicolaas Curator van het Rijksmuseum te Amsterdam heeft in de collectie van het Rijksmuseum een Harnas van Michiel de Ruyter, dat wel in die stijlperiode is vervaardigd! Dit heeft het team van Smederij Atelier Alkmaar utigebreid bestudeerd en het kuras is als zodanig toegevoegd in het harnas van Prins Maurits. Voor het eerst weer een compleet beeld, zoals het ooit was!

Het is een prachtig geheel. Het metaal is heet- geblauwd, met een zeer oude techniek om een koninklijk blauwe kleur te krijgen. Daarnaast heeft het diverse  24-karaats vergulde elementen. Zelfs de sierklinknagels (en dit zijn er meer dan 300!) zijn allemaal dubbel verguld! Het is een functioneel hanas, dus alle scharnierende delen werken en het is in de proporties gemaakt van Maurits van Oranje.

Als het ware zou je het dus kunnen dragen!

Om het te kunnen zien zullen de meeste mensen 'even' naar Japan moeten gaan. Daar wordt het in de permanente collectie opgenomen in een museum dat volledig is gewijd aan de VOC periode.