Messen (stockremoval)

Dé Wall of Fame, waar deelnemers aan de workshops of klanten uit de (web-)winkel kunnen laten zien wat ze hebben gemaakt. In deze afdeling; de Stockremoval messen! Deze zijn gemaakt door vanuit strip (een lat van staal) een mes te maken door vijlen, zage

Wall of Fame - Stockremoval messen

Stockremoval is een techniek, waarbij het mes gevormd wordt door verspanen. (Slijpen, vijlen, boren en schuren). Er wordt dus niet gesmeed, maar vanuit een lat/strip staal wordt het werkstuk gevormd. Soms met gebruik van machines, en soms helemaal uit de hand met vijlen en schuurpapier. 

 

Hieronder het eerste zelfgemaakte mes van Rob Zonder; met eigen commentaar. 

Ik wil jullie graag bedanken voor de goede service. Er zullen in de toekomst zeker meer messen gaan volgen.

 

Boven en onder; Kevin Neijzing heeft iemand heel gelukkig gemaakt met dit super chique keukenmes! Handvatten van inclusie materiaal met veer van Vlaamse Gaai, en het staal is Takefu Damascus met VG10 kern. Keurig afgewerkt!

Marc-Jan K heeft weer iets moois gemaakt!

Vanwege de bijzondere relatie die een vriendin van me heeft met haar broer, heeft ze twee messen laten maken die op de grootte na identiek zijn. Een voor haarzelf en een voor haar broer.

Het staal is M390 (hrc58) en het heft is van een lat uit een eiken houten whisky barrel uit Schotland. Dit omdat ze beide groot whisky liefhebber zijn.

... en nog een dolkje van Marc-Jan K

Weer eentje af. Dolkje (22 cm) voor mijn vader. Böhler n690 hrc58 met een klein facet geslepen. Het heft is van verduurzaamd padoek geslepen met patroon. Blijf nog iedere keer nieuwe mogelijkheden tegenkomen met de Goset. Heerlijke machine.

Ook van Marc-Jan K

Peter Groenewegen heeft een aantal messenfoto's naar ons toegestuurd van zijn recente werk. Goed oog voor detail! 

 

 

Ook van Peter Groenewegen, het Micarta komt prachtig uit als het zo ver opgepolijst wordt. 

 

Van de hand van Rolf van der Bijl is dit rituele mes; de pommel en stootplaat zijn van messing. Het heft is gemaakt van ebbenhout en het staal is D2. Het blad is aan 2 zijden machinaal gegraveerd, en de inscriptie in de stootplaat is uit de vrije hand gegraveerd. Het ebbenhout is afgewerkt met renaissance wax.

Onder:

 

Halvemaan mes van Pim van Delft;

Ik heb veel tijd besteed aan dit prachtige mes! Het is een half maanvormig mes of 'round knife' geschikt om leer mee te snijden. Het staal is van een oud cirkelzaagblad, door mij gehard en getemperd en daarna vlijmscherp geslepen. Het heft is gemaakt van messing spacers met zwart ebbenhouten schalen. De pinnen zijn van messing en rood koperen buis. Ik heb enorm veel geleerd tijdens het maken van dit mes.

Mooi mes (en mooie foto!) van Alexander Bol - stock removal met O1, G10 en paracord. Goed werk!

Hierboven een mooi gebruiksmes van Frank Rijkaart! Hierbij een tekst over het mes van Frank zelf:

Materiaal kwam grotendeels bij Smederij Atelier Alkmaar vandaan. Stainless Steel Damast uit eigen smederij. Dit was een twist patroon maar wel een heel grove. Erg prettig dat jullie een foto op wilden sturen zodat ik kon kiezen.

Na heel wat vijlen de boel rechtgetrokken met Eze-Lap. Dat geeft een mooi glad, recht oppervlak en zodoende kan ook de aftekening tussen edge en false edge er mooi uit komen.

Na het harden (ook bij Smederij Atelier Alkmaar) kwam het handle materiaal binnen. Alpaca van 2 mm dik gevolgd door grijs spacer materiaal en G10. Eea is vastgezet met RVS pinnen van 5 mm dik.

Boven het eerste, en onder het tweede mes van Marc-Jan K. Mooi gemaakt!

Hierbij een tekst van hem zelf hoe hij het gemaakt heeft en welke materialen er zijn gebruikt;

De dolk (23 cm, ATS 34 staal, gehard) is mijn eerste stock removal mes. Het heft is van gelamineerd beukenhout. Ik heb gewerkt met een bandschuurmachine. Ik vind het vooral lastig om uit de hand slijpend de lijnen in het mes symmetrisch en scherp te krijgen en te houden. Dit is uiteindelijk goed gelukt. Ten slotte heb ik het mes met de hand gepolijst tot grit 1600 en daarna met een autowax met een fijn polijstmiddel.

Mijn tweede stock removal mes (13 cm, ATS 34 staal, gehard) heeft een acryl heft. Dit moest een praktisch en leuk mesje worden. Ik ben nog veel aan het experimenteren met verschillende materialen en slijpwijzen. Opvallend was overigens hoe makkelijk acryl is te bewerken. Het mes is met de hand gepolijst tot grit 1600. - Marc-Jan K.

In 'Messen - Gesmeed' nog een mes van Marc-Jan K.

Dirk's first folding knives

De eerste poging van Dirk om vouwmessen te maken - zes goede redenen om door te gaan!

Het 3e mes van Rob de Jong, helemaal met de hand gemaakt.

Handgemaakt mes van Fred Focke met sterke details. Goed werk!

Meesterstuk van Tijmen Klöne, met dit vouwmes in houten kistje is hij geslaagd voor de opleiding goudsmeden. Gefeliciteerd! (Mooi Stainless steel Damast :D)

Prachtig vouwmes handgemaakt door Dennis Schwartz. Het Damaststaal is ons Stainless steel Damascus, daar zijn we trots op! Ga zo door Dennis!

Jeffrey Roy Timmerman presenteert hier met gepaste trots de Martindale Golok Machete waarvan hij het heft met de hand helemaal heeft aangepast op zijn wensen.

Het eerste mes (en schede!) van de hand van Rob de Jong - Wat een ongelofelijk goed resultaat!

Natuurlijk heeft Rob de Jong gelijk het tweede mes gemaakt (en de schede!), ga zo door!

Giel Tijburg (13 jaar!) en Günther Kroon hebben samen deze Knife blank heel netjes afgewerkt!

Henk Dillema (Area51) goed gebruiksmes gemaakt met in de foto een passend citaat (boven), onder het eindwerkstuk met als inzet een mooi detail.

Sjoerd Hofman heeft een passend cadeau voor een patholoog-anatoom gemaakt! Staal is RWL-34, met ebbenhout en zilverdetails

 

Hier onder en boven beide messen van de hand van Peter de Jong. Alles hier aan is zelf gemaakt, inclusief de schede!

Mes van Raymond van der Klaauw, met heft van Thuja hout

Galant gebruiksmes, maker: Sjoerd Hofman. Mooi afgewerkt tot in detail!

 

Stockremoval mes Nico Meeuwenoord, net werk met mozaïkpins in het heft. Goede foto's!

Marc-Jan K heeft mooie dolk (27 cm) met bijpassende schede gemaakt voor zijn vader.

Roy Sier heeft een olijfhouten snijplank omgetoverd tot een heft met bijpassende messenhouder, mooi werk!

Tjerk Mulder met een prachtig zakmes, ook een mooi patroon erin geveild, ziet er goed uit!

Ronald van Walsum heeft een mooi mesje gemaakt en heeft zelf de jute mycarta gemaakt.

Prachtige messenset gemaakt door Lourens Zijlstra, met Tradition Stainless Steel Damascus van ons atelier, en handvatten van alijf, buxus, corolmandel en wegné.

Sanders Scholten heeft een heel mooi mesje met een kunstwerk erop gemaakt, ook passen het mozaïek messing goed bij het mes. Mooi gedaan!

En nog een mesje van Peter Groenewegen