Noorse mythologie gevat in een Vikingzwaard

Een man, die de zaak van zijn vader overneemt, verzocht ons om een symbolisch zwaard voor deze gelegenheid te maken. Een zwaard dat te maken heeft met overdracht, met familierelaties en met krachtige symboliek. 

Een man, die de zaak van zijn vader overneemt, verzocht ons om een symbolisch zwaard voor deze gelegenheid te maken. Een zwaard dat te maken heeft met overdracht, met familierelaties en met krachtige symboliek.

Dit is de trailer, kijk onderaan voor de hele documentaire. 

 

In het gesprek dat Dave (van Wijngaarden, smid en een van de eigenaars van Smederij Atelier Alkmaar) met de opdrachtgever had, kwamen ze op de Noordse (Viking) mythologie uit. Een van de 'Edda' verhalen, een oude sage, verhaalt van Odin die de wereld verdeelt over zijn zoons.

Odin (of Wodan) is de oppergod in deze mythologie. Een god die staat voor zowel geneeskunde als dondergod, en voor strijder als schepper.

Dave heeft dit vertaald in het staal, door patronen te kiezen die met de Noordse kunst te maken hebben (basket weave damast refereert aan de vlecht -en knopenpatronen) Het explosiedamast op het balanspunt verwijst naar Odin als dondergod. En de getordeerde (opgedraaide) banen die het staal aan de snijranden omlijsten, verwijzen naar de traditionele stijl van het wapensmeden in deze traditie). 

De pareerstang en de achterknop zijn ook gemaakt van het explosiedamast. Dit is in eerste instantie heel diep ge-etst (lang en intens blootgesteld aan een zuur), waardoor in dit geval geen zwart-wit contrast is benadrukt - gebruikelijk bij Damaststaal - maar er is zo ver gegaan met deze behandeling, dat er een reliëf is ontstaan. Vervolgens is het staal gereinigd en dubbel 24 karaats verguld. (Met een laag goud bedekt door een elektrolytische behandeling.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De greep (het heft) zelf is gemaakt van versteend walvisbot. Doordat het versteend is weten we zeker dat het miljoenen jaren oud is (fossiel). Dit verwijst naar het feit dat de Noordmannen (Vikingen) zeevarende jagers waren. Door het te stabiliseren met een koningsblauwe kleur, past het bijzonder goed bij het goud van de overige elementen. 

De vorm van de achterknop verwijst tevens naar het bedrijfslogo van vader en zoon. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de buitenzijde van het deksel is in hoog reliëf de tekst van de Edda aangebracht, waarin Odin de wereld verdeelt. Dit is in oud-ijslands geschreven. Een verwijzing naar Snorri Sturluson

Dit reliëf dat gefreest is, is met de moderne technieken gedaan. In eerste instantie is er een digitale tekening gemaakt, welke is ingevoerd in een computergestuurde (CNC) freesmachine. 

Het hout is Eikenhout, dat gevonden is in Enkhuizen bij een opgraving. Dit hout zat in de grond als fundering, nadat het als scheepsonderdelen niet meer bruikbaar was. In de fundering waren nog altijd delen zichtbaar (bijvoorbeeld gebogen overbruggingen, en zwaarden van schepen)die duidelijk naar de scheeps-herkomst verwezen. De fundering was vroeger van een pakhuis van de WIC, de West Indische Compagnie. 

Dit hebben we gemonteerd, en gestabiliseerd, om een mooi strak geheel te verwezenlijken. Het reliëf is vervolgens geheel met de hand in de was gezet en schoon gepoetst met kwastjes. 

Hieronder het resultaat.

Op de leren banden die om de kist heen gedaan zijn, is een stempel gezet van Mjölnír, Thor's hamer. Thor is een zoon van Odin. 

Op de schede zijn tevens patronen gefreesd, refererend aan de knooppatronen met mythologische dieren. Daarnaast is met leer koord een decoratief knoopwerk gemaakt in scheepsknopen. Middenvoor, is een stuk meteoriet geplaatst. Dit ligt bovenop het explosiedamast als het zwaard in de schede zit. Dit meteoriet is een staal dat letterlijk uit de hemel komt vallen, een buitenaards metaal dat door de val en de impact een 'Widmanstättenstructuur' (het kenmerkende hoekige patroon) heeft gekregen. Wederom een verwijzing naar de scheppende dondergod boven ons. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de binnenzijde van het deksel is een persoonlijke tekst gegraveerd, die we wegens privacy overwegingen niet tonen. Het witte dek onder het zwaard is lamsvacht. Dit is - geheel volgens traditie - ook in de schede verwerkt aan de binnenzijde. De natuurlijke olie (lanoline) beschermt het zwaard tegen corrosievorming.

Het zwaard in de kist op een bed van lamsvacht - klik voor de vergroting

Het zwaard in de hand van Dave van Wijngaarden - klik voor vergroting

 

Hieronder vind je de volledige documentaire van het maakproces

 

 

#SmederijAtelierAlkmaar #DavevanWijngaarden #forge #smeden #bladesmith #Odin #saga #Viking #patternweldedsteel #mosaikdamascus #CNC #ambacht #traditie #modernetechnieken #scherpgezien

Music: "Highland Song" by Alexander Nakarada (www.serpentsoundstudios.com) Licensed under Creative Commons BY Attribution 4.0 License http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/