Sinds 2013 organiseren we de Jaaropleiding zwaardsmeden

Er is een 'Jaaropleiding zwaardsmeden', waarin je in 12 maanden een zwaard in eenvoudige montering maakt. Hierbij doe je onderzoek naar historische voorbeelden, en je maakt de passingen en monteringen helemaal zelf. Daarna is het mogelijk om deel te nemen aan de 'Vervolgopleiding zwaardsmeden'. Deze heeft een duur van 18 maanden, waarin ook het staal zelf gesmeed wordt uit bestaande staalsoorten die worden gevuurlast om tot een juiste legering te komen. Dit wordt ook wel 'Damast' genoemd. Vervolgens wordt dit staal gebruikt voor het eigen zwaard. De 'Master' duurt 2 jaar, hierbij gaan de deelnemers zelf een Tatara, rennofen of ander type smelt/sinter oven bouwen, waar het staal in gemaakt wordt, dat vervolgens wordt gedamasceerd, wat leidt tot bruikbaar zwaardenstaal. 

Maar het is ergens begonnen. En dat is (wat de opleidingen betreft - workshops geven we sinds 2006) in 2013 in Smederij Hortensius die we destijds nog huurden in Enkhuizen. Hieronder een impressie; 

 

Eerst maakt iedereen een proefmodel, hierbij wordt vooral gelet op het smeden (naar maat!) van de punt.

Als beginstuk krijgen de deelnemers van opleiding 1 (vanaf mei 2015 is er ook een vervolgopleiding!) een ruw smeedstuk. Hier zie je een aantal fases; het voorbeeld op hout, het smeden van het proefstuk, en het ruwe begin van het zwaard.

De meeste deelnemers hebben nog weinig smeedervaring. Door uitgebreide instructies én het werken met een proefstuk wordt er stapsgewijs naar een eindwerkstuk toe gewerkt.

... Even een sprong in de tijd! Na het smeedwerk komt het harden aan bod. Heel spannend! Iedereen hard zijn/haar eigen zwaard.

Hier wordt een Japans werk in water gehard. Dit is een zeer intensieve handeling.

Na het harden wordt het zwaard op het kolenvuur getemperd (om de 'stress' uit het staal te halen, en het zijn taaiheid te geven).

... Omdat het zo mooi is, nog een foto van het temperen.

De groep werkt samen om het vuur bij te houden. Hier wordt er water langs de kolen gegoten, om het vuur te concentreren in het midden.

De favoriete foto van de groep! Klik op de foto voor een vergroting.

Weer een sprong in de tijd. En wat voor één. Het afwerken, het monteren (er zijn zelfs deelnemers die het zwaard op traditioneel Japanse wijze hebben gepolijst - complimenten!!). Dat hebben we niet op foto, en dat is veel werk! We zijn hier bij de bespreking van de zwaarden. Aan het eind van het opleidingsjaar worden alle zwaarden individueel en met genodigden erbij per stuk besproken. Ere wie ere toekomt!

Iedereen mag even de bijzonderheden van de zwaarden (van elkaar) bekijken. Een heel mooi moment van de opleiding.

Er zijn veel verschillende modellen gemaakt. Iedereen heeft onderzoek gedaan, alle ontwerpen hebben een context met geschiedenis en techniek die kloppend is.

Groepsfoto van iedereen die geslaagd is tot op heden! Natuurlijk hopen we dat iedereen ook doorgaat met het smeden van zwaarden.

Gefeliciteerd Ron, Roy, Joris, Yoeri, Ruben, Mark, Peter en Igor! Helaas kon Vivian niet aanwezig zijn, maar zij is zeker ook geslaagd voor de opleiding. (Foto's onderaan.) 

Hieronder nog enkele mooie details van de resulaten.

... En enthousiast publiek!

Iedereen hartelijk dank voor een mooie tijd, veel inzet en verrassend goed werk!

Sander - neemt dit jaar deel aan de zwaardopleiding jaar 1 - heeft in zijn vrije tijd nóg een zwaard gemaakt. En wat voor één!

Wat hij zelf over het zwaard vertelt; "Het zwaard is gebaseerd op de "Master Sword" uit de game Legend of Zelda. Een zwaard van die afmetingen zou niet mee te vechten zijn, daarom heb ik geprobeerd een balans te zoeken tussen het uiterlijk en functionaliteit van het zwaard. 
Omdat het zwaard een erg kleine pommel heeft, zit een deel van de pommel verborgen onder de greep om toch iets meer balans te krijgen. Alle onderdelen zijn met de hand geslepen. Pommel en pareerstang geblauwd met een autogeen torch. De kling is gemaakt uit verenstaal en gehard door Smederij Atelier Alkmaar.
Het zwaard heeft een totale lengte van 115 cm en de kling is 84.5 cm."
Complimenten Sander!