Een bijzonder zwaard voor een uitzonderlijk persoon

Wereldberoemd choreograaf Jiří Kylián heeft ons verzocht een zwaard te maken, naar zijn ontwerp en gedachtengoed, ten behoeve van de toelatingsceremonie van de Académie des Beaux Arts van Frankrijk.

heroDit prestigieuze gezelschap bestaat uit mensen die ieder iets uitzonderlijks hebben bereikt op het gebied van de kunsten. Het is een vast aantal mensen, telkens als er iemand overlijdt, wordt in de jaren er na gezocht naar een waardig opvolger, welke met veel ceremonie wordt ingewijd.

Enkele namen van dit gezelschap; Roman Polanski, Laurent Petitgirard, Pierre Cardin, Woody Allen, Salvador Dalí, Victor Hugo en nu dus ook Jiří Kylián. Meer informatie over de ceremonie en de Académie is hier te vinden in de officiële documentatie van de bijeenkomst, of hier in het persbericht

Jiří Kylián

Het verhaal van het zwaard

Het zwaard dat bij deze toelatingsceremonie gedragen wordt, beeldt het karakter en de loopbaan van de drager uit.  Jiří Kylián heeft een enorme voorliefde voor de beeltenis van de Egyptische vogelvrouw, een beeld dat op dit moment tot de collectie van het Brooklyn museum in New York behoort. Dit 5500 jaar oude beeld is het oudste beeld van een danser dat bekend is. Jason Akira Somma, de aangenomen zoon van  Jiří Kylián, is in de gelegenheid gesteld om dit beeld vanaf alle perspectieven te fotograferen. Hiermee is door Tijl Bouman van Reproshape een 3D bestand gemaakt, dat vervolgens is geprint met 3D printers. Om zeker van onze zaak te zijn, is dit door verschillende mensen, en printtechnieken gedaan; Dennis Ruigrok, Fablab Kaasfabriek Alkmaar, Boy Bakhuyzen en Tom de Vries. Het concept van het zwaard is mede uitgewerkt door René de Haan. Het originele idee is van Jiří Kylián zelf, en technische haalbaarheid en esthetiek is door Meestersmid Dave van Wijngaarden bij elkaar gebracht.

Het met de 3D printer gemaakte (kunststof) model, is vervolgens ingebed in een massa, uitgebrand en gegoten in koper. Dit beeld is - na polijsten - verguld in rosé goud. Daarna is de 'rok' gemaakt door een deel te verzilveren. 

Het staal van het zwaard is ons eigen Tradition Carbon Steel Damascus, een specialiteit van Dave van Wijngaarden. Dit staal is zeer geschikt als zwaardenstaal. Het is gehard, gepolijst en geëtst, waardoor de patronen die door en door in het staal gesmeed zijn met gebruik van verschillende legeringen, zichtbaar worden. Voor de ceremonie is het zwaard niet scherp gemaakt, om begrijpelijke redenen. Het kan echter alsnog, omdat er voor gezorgd is dat het zwaard demontabel is.

Voor nu heeft het echter een ceremoniële en symbolische functie; het verdedigen van de kunst.

Jiří Kylián - zwaard

Een video van Jason Akira Somma (grafisch kunstenaar) over het fotograferen van het beeld in het Brooklyn Museum:

Een video over het maakproces van het zwaard:

Hieronder vind je een filmpje met de gehele ceremonie

 

Enkele persberichten uit de (inter-)nationale media;

Leeuwarder Courant

NRC

NRC_1

NRC_2

France Musique

Tsjechische pers

Canadese pers - beste foto deze week

ANP_10 maart 2019

Ceske noviny, 14 mars 2019

Dance for you magazine 25 février 2019

Dansomanie, 22 février 2019

danza y danza web, 8 mars 2019

Dend, 27 fevrier 2019

divadiny, noviny, 14 mars 2019

France musique, 14 mars 2019

i rozhlas, 14 mars 2019

Klasika plus, 14 mars 2019

LE CURIEUX DES ARTS, 16 mars 2019

le figaro, 22 février 2019

LE FIGARO-14 mars 2019

LE FIGARO-Du 16 au 17 mars 2019

Nautes de paris, 15 mars 2019

News4europe, 14 mars 2019

Noblesses et royautes, 16 mars 2019

Novinky

nrc, 14 mars 2019

opera plus, 12 mars 2019

paris match, 14 mars 2019

radio praha, 13 mars 2019

radio praha, 14 mars 2019

res musica, 16 janvier 2019

Royalty, 10 mars 2019

Sceneweb, 18 février 2019

Showniews, 10 mars 2019

Tanecni magazine, 14 mars 2019

tv5 monde.com, 13 mars 2019

Vlatva, 15 mars 2019

Vorsten 27 fevrier 2019

Met grote dank voor dit fantastische project, kijk vooral naar het werk van Jiří Kylián   http://www.jirikylian.com/ 

Jiří Kylián poserend met kostuum in de bibliotheek van de Académie

Jiří Kylián

Jiří Kylián in gala kostuum, gemaakt ten behoeve van zijn toetreding. Foto: Juliëtte Agnel

Jiří Kylián en Princes van Hannover, dochter van Rainer en Grace van Monaco

Jiří Kylián met Princes Caroline van Hannover, Dochter van Rainer en Grace van Monaco. Foto: Juliëtte Agnel

 

Sabine Kupferberg - Muze en vrouw van Jiří Kylián krijgt 'center stage' bij de ceremonie... en vervult deze positie met verve. Hierbij wordt ze muzikaal begeleid door 'Les Arts Florissants' ( https://www.arts-florissants.com/ ) gedirigeerd door Dhr. William Christie ( https://www.arts-florissants.com/main/en_GB/william-christie-musical-director,-founder.html )  Foto: Juliëtte Agnel

Foto boven en onder: Jef Bracke

Detail staal

Foto boven en onder: Jef Bracke

Het zwaard is niet uitsluitend gemaakt als mooi object, het is ook aangenaam om te hanteren. Op de foto zie je Dave van Wijngaarden, meestersmid van Smederij Atelier Alkmaar.

Foto boven: Jef Bracke

 

Enkele andere zwaarden die gemaakt zijn voor de toetredingsceremonie van de Académie (onder andere door Cartier) vind je via deze link: https://espritjoaillerie.com/2016/11/17/un-bijou-lepee-dacademicien/