Smederij, messen makers, workshops smeden en winkel voor makers.

Smederij Atelier Alkmaar - makers van maatwerk, unieke messen en zwaarden, exclusief sierwerk. Online én offline winkel voor (messen-) makers, leerbewerkers en (edel-)smeden. Workshops en opleidingen smeden.

 
v.l.n.r: Kevin (Leraar smeden), Daniëlle (Frontdesk medewerker), Ruben (Assistent opleidingen) Bjørn (Catering & Algemeen medewerker), Renske (Eigenaar & Organisator), Dave (Eigenaar, Hoofd werkplaats, Hoofd docent), Erik (Docent smeden & Medewerker winkel/werkplaats, Wim (Docent smeden & Medewerker werkplaats), Wendy (Financiële administratie).
 
Over ons: 
 
Begonnen vanuit een passie voor het maken, vuur, ambacht en smeden, kreeg de smederij vorm toen Dave van Wijngaarden - Schuyt en Renske Schuyt - van Wijngaarden samen aan de slag gingen met het smeden van Damaststaal. (Het patroongelaste staal, dat in het algemeen specifiek voor messen en zwaarden gemaakt wordt, en daarin ook zijn origine heeft.)
Natuurlijk heeft Dave van Wijngaarden - Schuyt met zijn opleiding als autonoom kunstenaar altijd al 'gemaakt'. En processen naar zijn hand gezet. Ervaring die hij absoluut meegenomen heeft bij het herontdekken van ‘vergeten’ technieken. De afgelopen bijna 20 jaar heeft hij deze manier van leren kijken, met een volle focus op metaal, ingezet om tot het niveau van meestersmid te komen. De opgedane kennis deelt hij graag tijdens de opleidingen zwaardsmeden en workshops (1 of meerdaags), waar hij met veel toewijding en geduld mensen de liefde voor het vak mag overbrengen. Sommige leerlingen komen al langer dan 10 jaar in Smederij Atelier Alkmaar, maar ook mensen die een dag komen om eens te ‘proeven aan het vak’, begeleid hij met veel plezier.
Daarnaast is hij aan de slag om ‘Dave&Co’, een merk dat uitsluitend gericht is op gelimiteerde series messen, verder op te zetten. In de winkel van Smederij Atelier Alkmaar enkele kleine series tafelmessen te zien, welke binnenkort worden aangevuld met keukenmessen.
 
Maar ook het specialistische maatwerk wordt met veel liefde gedaan. Een van de mooiste projecten in de afgelopen periode was wel het zwaard voor Choreograaf Jiří Kylián. Het zwaard met de beeltenis van een 5500 jaar oud beeld uit Egypte, 1 op 1 gekopieerd met de modernste technieken, en de vleugels waarmee zij de wereld in vliegt. Het staal is natuurlijk gevouwen ‘Damast staal’. Het is door prinses Caroline van Hannover en Monaco uitgereikt bij zijn inwijdingsceremonie bij de Académie Des Beaux Arts te Parijs. Meer informatie is te vinden op deze website.
 
Renske Schuyt - van Wijngaarden komt uit de wereld van organisatie, en heeft ruime ervaring in het edelsmeden. Dave had ‘een handje nodig’ bij het vuurlassen van het damast, en bij de eerste klap met die grote hamer was ze verkocht. Nog altijd is de ‘finishing touch’ bij maatwerk van haar hand. Na ruim 10 jaar met veel plezier in de werkplaats aan de slag te zijn geweest, en veel ervaring opgedaan te hebben met het smeden, lassen, frezen en wat er allemaal nodig is, is ze nu de drijvende kracht achter de schermen. Tóch weer terug in de organisatie-roots, zorgt ze ervoor dat er ca. 5000 mensen per jaar een plekje krijgen bij de lessen, dat er beurzen gedraaid worden en dat er goede communicatie is. Dat gaat zo goed, dat het team versterkt is.
 
Wim van Loosen kunnen we tot een vaste kracht in ons team rekenen, als leraar smeden, hij heeft zich bekwaamd in het smeden via onze workshops en opleidingen én een intensieve interne training, én in de werkplaats weet hij zijn weg te vinden. 
 
Daniëlle Huiberts staat ons bij in de winkel, met de communicatie én bij het organiseren. 
 
Peter Mulder heeft in de smederij de ontwikkeling op het gebied van CNC en robotica samen met Dave op de kaart gezet. 
 
Tom de Vries versterkt ons team naast zijn studie, voornamelijk in het atelier voor het fijn werk, en draait verder mee met alle verdere voorkomende werkzaamheden. 
 
Bjørn Emmaneel verzorgt bij de workshops en evenementen heerlijke lunches en diners en draait zijn hand niet om voor een fantastische barbecue maaltijd. 
 
Wendy van de Molen is verantwoordelijk voor de financiële administratie binnen de smederij. 
 
Leraar smeden Kevin Augustijn is tegenwoordig 1 dag per week bij het team gekomen, na alle jaaropleidingen smeden te hebben gevolgd. 
 
Daarnaast zijn er een aantal mensen werkzaam via het Centrum Begeleid Werk, waarmee Smederij Atelier Alkmaar ook haar wens om een sociale bijdrage aan de maatschappij te leveren vervult. 
 
Met een groep van meer dan 30 vrijwilligers, die bijdragen bij evenementen, verbouwing, workshops en alles wat er komt kijken bij het draaien van dit bedrijf (en die in de watten gelegd worden met de speciale vrijwilligersdagen), kunnen we rustig stellen dat dit allang niet meer ‘de smederij van Dave en Renske’ is, maar een ruimte voor creativiteit en ontplooiing die op zichzelf is gaan staan. 
 
Alle fotografie is van Jef Bracke i.o.v. Smederij Atelier Alkmaar
 
Met dank aan;
Erik Spruit, Arthur Luiten, Silas Wolff-Goodrich, Peter Dekker, Maurice Pander, Bas de Vries, Henk Hortensius, Dirk Waal, Piet Bongers, Rody Koops, Roy & Maaike van Slooten, Peter van der Linden, Ruben Delanghe, Michael Biesterveld, Barry & Mieke de Munck Mortier, Jef Bracke, Mark Limburg, Francien Ramakers, Dennis Ruigrok, Boy Bakhuys, Jacco Bouwens, Björn Janssen, Sander Scholten, Daniël Windstra, Peter Mulder, Erwin Commandeur, Sander Grootjes, Bas de Vries, Ad Schuyt, Frieda Hogers, Ben Willekens, Igor Kampman, Martin ‘Bud’ Vermeij, Sammy Osendarp, Fabian Damanet, Gerwald Radsma, Yoren Boeren.
Deze mensen hebben allemaal, sommigen kort, anderen (al) járen, vrijwillig een bijdrage geleverd aan Smederij Atelier Alkmaar. Deze lijst is (nog) niet compleet, en we hopen dat er steeds mensen bij blijven komen die Smederij Atelier Alkmaar maken wat het is - en mag worden.

Hieronder een aantal oude foto's van de beginperiode van de smederij.

Onze eerste werkplaats was in de hal van Maasdam en Dekker, 'Oud ijzer' in Alkmaar op de Koedijkerstraat. Enkele foto's van die eerste werkplek hier; 
 
 
 
In 2005 hebben we voor het 750-jarig bestaan van de stad Alkmaar enkele demonstraties smeden gegeven in de stad. De foto hieronder is Dave van Wijngaarden, op het plein voor de grote kerk. Daar was een cirkel neergezet met fotowanden. Deze foto's bestaan uit kleine foto's van Alkmaar die samengebracht zijn als een mozaïek van de Alkmaarse geschiedenis. 
 
Hieronder Renske Schuyt aan het smeden bij dezelfde gelegenheid. 
 
 
Foto's gemaakt door Frieda Hogers en Ben Willekens.