Workshop smeden mét damaststaalkeuze

Damaststaal is een staaltype met een legendarische geschiedenis. En wij maken het graag voor je, in onze eigen smederij, om jouw werkstuk er nog professioneler uit te laten zien.

hero

(Stainless Steel) Damast uit eigen smederij

Bij onze workshops Keukenmes, Vikingmes, Outdoormes, Survivalmes, Puukko of Bijl smeden kun je werken met Damaststaal

Is Damaststaal helemaal nieuw voor je? We kunnen je er ontzettend veel over vertellen, maar in het kort komt het hier op neer:

Het wordt gesmeed van twee (of meer) verschillende staalsoorten, die om en om op elkaar gestapeld worden. Vervolgens wordt dit in het vuur op elkaar geplakt, dit heet 'vuurlassen'. Het lijkt op gewoon lassen, maar er komt geen extra materiaal bij, zoals bij elektrode lassen of tig lassen wel het geval is. Vlak voor het punt dat het smelt, wordt er druk toegepast (hameren we het dicht) en dan zit het aan elkaar. Daarna wordt het uitgesmeed tot een lengte. Als jij er vervolgens mee gaat smeden, creëer je met elke hamerslag jouw eigen unieke patroon. 

Na het smeden wordt het staal schoongeslepen en geëtst. Doordat het ene staal - waar dit damaststaal uit bestaat - wel reactief is op etsmiddel (het kleurt) en het andere niet, kun je het patroon dat erin gesmeed is zichtbaar maken. Dit patroon zit door-en-door in het staal.

Wellicht herken je het van het Japanse type keukenmes, of van beitels? Het gebruik om dit te doen komt uit heel oude staaltradities. Tegenwoordig gebruiken we moderne, goede gereedschapsstalen die op elkaar zijn afgestemd om een uitstekende kwaliteit staal te kunnen garanderen. Daarnaast is ons vuurlasproces zo geavanceerd, dat we kunnen garanderen dat de lagen zo goed op elkaar zitten, dat je het als 1 nieuw staal kunt beschouwen.

Wil je tijdens een workshop met dit staal werken?

Kies dan bij het inboeken de optie 'Damast' bij staalkeuze. Wij zorgen dat het gevuurlast en wel voor je klaar ligt, zodat je er gelijk een mooi mes of een mooie bijl van kunt smeden. Geeft gelijk een professioneel resultaat!

Japans gevouwen staal?

Bij de workshop Japans keukenmes smeden én de workshop Tanto smeden kun je kiezen om met een Japans gevouwen staal te werken. Dit wordt gesmeed van een zeer zuiver koolstofstaal, en heeft een kenmerkende grein of 'hada'. 

En bij de workshops zakmes maken kun je kiezen voor Stainless steel Damast

Smederij Atelier Alkmaar maakt als een van de drie partijen wereldwijd een Damaststaal in roestvaste kwaliteit, niet in een fabriek maar gewoon in eigen werkplaats. Roestvast staal is taaier en lastiger te bewerken, vanwege het component chroom. Dit is hét component dat het staal ook roestvast maakt. Ook zorgt dit component ervoor dat het harden van het staal complex is. Kun je het smeden? Ja. Maar niet tijdens een 1 daagse workshop. Dit komt doordat het na het smeden zacht-gegloeid moet worden, voordat je het kunt harden. Dit zacht-gloeien duurt minimaal 8 uur. En dan moet het nog gehard en getemperd worden. (Deze termen leer je allemaal tijdens een workshop smeden!)

Kom je een vouw-mes maken (friction folder of liner lock folder)? Dan kun je wél met een roestvaste staalkwaliteit Damast aan de slag. Wij zorgen dat het gesmeed, gevlakt en zacht-gegloeid voor je klaar ligt. 

Friction folder: https://www.smederijatelieralkmaar.nl/workshop-friction-folder-zakmes-maken.html

Liner lock folder: https://www.smederijatelieralkmaar.nl/workshop-liner-lock-zakmes-maken-3-dagen.html

 

Hoe ziet het Damaststaal eruit?

Wil je eens zien hoe een mes dat gesmeed is van damaststaal tijdens de workshop door een deelnemer eruit ziet? Kijk dan even hier: https://www.smederijatelieralkmaar.nl/wall-of-fame/messen-gesmeed/ Zie je patronen? Dan is dit damast. 

De foto hier bovenaan is van een bijl uit onze werkplaats, die we gesmeed hebben voor het automerk Mini. Een goed voorbeeld van Damaststaal. Meer zien? https://www.smederijatelieralkmaar.nl/eigen-werk/bijl-voor-mini/

Maar ook het zwaard dat we voor Jiri Kylián mochten smeden is gemaakt van Damast: https://www.smederijatelieralkmaar.nl/eigen-werk/zwaarden/cermonieel-zwaard-voor-jiri-kylian/

 

Nog meer weten over Damaststaal?

De allerbeste tip die we kunnen geven; volg de workshop Damast -en Damastmes smeden en we geven je een zeer uitgebreide introductie in de wereld van Damaststaal. Je gaat zélf vuurlassen én leert de theorie over het hoe en waarom je het wilt en kunt smeden. https://www.smederijatelieralkmaar.nl/damast-en-damastmes-smeden.html

Meer specifieke interesse in de Japanse staaltraditie? We geven één keer per jaar de workshop 'Tanto smeden', voor de echte liefhebbers.  https://www.smederijatelieralkmaar.nl/smeed-je-eigen-japanse-tanto.html

 

Toch nog een tipje van de sluier; waarom zou je damaststaal willen maken? 

Er zijn diverse redenen om staal te willen Damasceren:

  1. Het is een manier om ruw staal wat uit de smeltovens komt te bewerken zodat het een geschikt en homogeen koolstofpercentage gaat bevatten, zodat het a.o. gebruikt kan worden voor wapens en gereedschappen.
  2. Esthetische waarde; door de verschillende stalen op een bepaalde manier door elkaar te smeden is het mogelijk patronen te laten ontstaan.
  3. De mogelijkheid om harde en zachte delen staal als een geheel te maken, waardoor de eigenschappen van het geheel worden geoptimaliseerd.

Eigenlijk hebben alle wapensmeden gedurende de gehele wereldgeschiedenis vroeg of laat wel op de een of andere manier van deze techniek gebruik gemaakt.
Overal ter wereld is dan ook een eigen traditie ontstaan, hoe en met welk doel het staal gevouwen, getordeerd, voorzien van patronen en gehard werd.

In veel musea zijn hier dan ook voorbeelden (replica’s) van te vinden, en er zijn vele boeken over geschreven.

Een van de mooiste voorbeelden is de Japanse wapensmeedtraditie. Dit omdat het zwaard een zeer vooraanstaande positie binnen de Japanse samenleving heeft, (niet alleen als wapen, maar ook als kunstobject) waardoor er zich vrij veel zwaarden uit de historie tegenwoordig nog steeds in uitstekende conditie bevinden. Dat vergemakkelijkt studie op dit gebied aanzienlijk.

Zwaarden uit de andere delen van de wereld hebben vaak de tand des tijds niet doorstaan, en alleen de resten ervan zijn nog met röntgen te onderzoeken. Zo zijn we er achter gekomen dat de Franken en de Saksen een heel redelijke Damast-traditie hadden.

Dit is een zeer beknopte weergave van een gehele wereldgeschiedenis in staal.

 

We zien je graag in de smederij om je alles te vertellen.