Hardingsservice & warmtebehandelingen

Je hebt je staal gekocht, je hebt het in model geslepen... En nu wil je het natuurlijk optimaal laten harden!

Sommige staalsoorten kun je zelf prima harden, zoals de carbonstalen.
Je moet er alleen wel de beschikking over een smeedvuur of oven voor hebben. Wij kunnen je hierbij van dienst zijn. 

Alle messenstalen worden zorgvuldig per stuk gehard. Ook als het niet bij ons is aangeschaft. Het enige dat echt noodzakelijk is om het voor je te kunnen harden, is dat je exact weet welk staal het is. En dat het staal geschikt is om te harden (dus geen constructie ijzer bijvoorbeeld). 

Onze hardingstechnieken:

We harden de staalsoorten naar specificatie. Hiervoor gebruiken we hardingsovens, soms kiezen we voor (semi-) vacuüm, soms voor een coating. Voor het koelen kunnen we geforceerde lucht, koelplaten (plate quenching), water of olie verkiezen. Hierbij volgen we de specificaties van de fabrikant van het staal. Bij het temperen kiezen we de hardheid die past bij het eindgebruik, en kunnen we eventueel richten als dit noodzakelijk is.


Gelieve er rekening mee te houden dat een mes tijdens het harden krom kan trekken. In de tips staan een aantal manieren om dit zoveel mogelijk te voorkomen, maar dit biedt nog
steeds geen garantie.
Als we dit zien, proberen we te richten. Dit doen we door het mes in een mal de temperbehandeling (tweede hardingsbehandeling) te laten ondergaan. Ook dit is geen garantie voor een kaarsrecht mes.

Alle messen worden gehard, en getemperd (spanningsarm gegeloeid). Dit is inclusief op 1 prijs die je vermeld ziet als 'harden'. Moet het mes ook zacht gegeloeid worden, omdat er spanning in het werkstuk zit of er een (ongeslaagde) harding is uitgevoerd? Of is het een smeedstuk? Dan gloeien we voor dezelfde prijs als het harden. 

Indien gewenst kunnen we een HRC meting verrichten (hardheid Rockwell C).

Informatie en prijzen hardingsservice

 

Ter volledigheid:

Harden is altijd risicovol. We doen onze uiterste best voor je, maar kunnen niet garanderen dat het kaarsrecht blijft. Als we zien dat een werkstuk is kromgetrokken (een risico bij harden) zullen we het bij het temperen (spanningsarm gloeien) in een mal gloeien, om het zoveel mogelijk te richten. Dit doen we twee keer. Dit is meer dan een reguliere harderij zal doen.

Als daarna de messen nog krom zijn, zenden we ze in die staat terug. Er zal dan met een hamer of onder druk in een bankschroef gericht moeten worden. Dit verrichten wij niet voor derden. Het risico is breuk.

Dit is een nare bijkomstigheid van het harden, en kunnen we helaas niet uitsluiten.

Het enige dat wij kunnen doen is onze uiterste best, en we harden zo zorgvuldig mogelijk naar de exacte specificaties van het staal. Alle messen worden per stuk gehard, er is geen mand met heel veel messen die in een oliebad verdwijnt, maar alles wordt per stuk gehanteerd. 

 

Enkele tips voor het aanleveren van messen:

- Zorg dat de snede ongeveer 0.5 tot 1 mm dik is. Dit zorgt er voor dat het staal meer spanning kan hebben, waardoor het optimaler gehard kan worden.

- Boor de gaten in het heft voor, iets kleiner dan ze uiteindelijk moeten worden. Door het harden kunnen ze een beetje vervormen (ton-vorm). Na het harden kun je ze exact op maat maken met een (hand-)ruimer.

- Wanneer er bij het slijpen warmte is veroorzaakt, kunnen er spanningen in het staal zitten. Deze kunnen we verminderen door uit te gloeien. Beter is echter dit te voorkomen. Slijp
daarom altijd op lage toeren, en bij voorkeur met blote handen. Wanneer je het niet meer vast kunt houden is het tijd om te koelen in water. Afdrogen, en weer verder gaan.


- Verzenden kan aangetekend naar het adres van onze winkel. Zorg dat het mes/de messen goed verpakt zijn. We willen geen bezorgers in verlegenheid brengen, en je mes mag ook heel aankomen. Even goed in karton wikkelen met wat tape eromheen is afdoende. 

- In verband met de verscheidenheid aan mogelijkheden is het (nog) niet mogelijk deze service in de webshop te verwerken. Zend je mes naar ons toe, geef aan welk staal het is en
een retouradres. Wanneer wij het mes gehard hebben, krijg je een mailtje met de factuur.


Prijzen kun je zien in de PDF hieronder. Natuurlijk kun je dit downloaden, maar houdt er rekening mee dat de laatste .pdf met prijzen op onze website altijd leidend zal zijn. We hebben onze prijzen tot op heden alleen naar beneden bijgesteld, maar we kunnen niet uitsluiten dat het ook een keer op zal lopen. 

We hebben steeds vaker de hardingsovens aan staan. In het algemeen kun je verwachten dat binnen 1 tot 2 weken je mes klaar ligt voor je. 

 

 

Liever zelf harden? 

Je vind hier ook hardingsolie en hardingsFolie