Messen (gesmeed)

Dé Wall of Fame, waar deelnemers aan de workshops kunnen laten zien wat ze hebben gemaakt. In deze afdeling; de gesmede messen!

Op deze plek bieden we iedereen die zelf een mes gesmeed heeft, bijvoorbeeld tijdens onze workshops, de ruimte om zijn/haar werk te tonen.

 

Raimond, Anita, Jaap, Esther, Job en Rebecca hebben meegedaan met de workshop Keukenmes smeden en hebben deze prachtige messen gemaakt. (Photos by travel_photography_rebecca)

 

 

Frank Schuurmans volgde de tweedaagse workshop Damast en Damastmes smeden. Hij is thuis zelf aan de slag gegaan met het heft. Een heel mooi eind resultaat Frank!

 

Maarten Borren kwam samen mijn zijn vader bij ons een Brut de forge mes smeden. Hier zie je het prachtige resultaat. Goed gelukt mannen! 

 

Tom Proper maakte dit survivalmes en koos ervoor om een houten handvat te maken. Hij maakte er ook nog een schede bij. Stoer mes is het geworden! 

 

 

Dit survivalmes is door Buck Klerk gesmeed. Hij koos ervoor om met Damast staal te smeden. Goed gelukt!

 

Dit mooie koksmes heeft Jan van Engeland gesmeed met 15N20 uit onze webwinkel. Heel mooi geworden Jan!

 

Tijdens de workshop Keukenmes smeden maakt Max Dito dit prachtige mes, met ons Damast staal en gestabiliseerd hout.

 

Gea du Chatenier maakte dit mooie mes van Damast en gestabiliseerd hout in de workshop Chef's Special.

Mes gemaakt door Jan Ceuppens (BE) tijdens de workshop Keukenmes smeden. Thuis heeft hij er verder aan gewerkt met dit als prachtig eind resultaat.

 

 

Heleen van Rootselaar smeed bij ons dit Vikngmes en maakte er nog een mini mesje van zilver bij. Hoe leuk!

   

Keukenmessen gesmeed door Koen, Hans en Mike. Lijkt wel familie :D 

 

 

 

Een keukenmes gesmeed door Joep Debie, ziet er strak uit!

 

Hieronder het gemede Puukko mes van Joost Bakker. Super! 

 

Hieronder een Keukenmes gesmeed door Sander Scholten. Heel erg mooi gedaan, Sander!

 

Patrick Visser heeft veel aandacht besteed aan zijn zelf gesmede Tanto, die hij bij de workshop 'Tanto smeden' heeft gemaakt. Tijdens deze workshop wordt het staal gesmeed, en wordt de traditionele harding gedaan. Ook krijgen deelnemers veel theorie over het Japanse zwaard. Het polijsten en afmonteren heeft Patrick op eigen gelegenheid gedaan.

... ook is er een habaki gemonteerd. 

 

 

Hieronder het mes van Mark Verhagen. Hij schreef het volgende;

'Op 26 januari heb ik de workshop gevolgd om zelf een keukenmes te smeden, nadat ik initieel een handvat bij jullie gemaakt had, bedacht ik mij thuis dat ik van epoxy ook wel wat moois kon maken.

Ik heb nu dus mijn eigen handvat gemaakt van epoxyhars met zwart glitter pigment.

Daarnaast heb ik door de tip van de smid het mes nog geëtst in oploskoffie, waardoor ik nu een super mooi Damascus patroon zichtbaar heb.

 

Hier onder, het mes van Elmar Straasheijm, dat hij tijdens een workshop Survivalmes smeden gesmeed heeft. 

 

Hieronder een gesmeed damastmes van Kaya Leijenhorst. Hij heeft het helemaal zelf gemaakt, gesmeed, gehard, geslepen én het heft van gestabiliseerd hout gemonteerd.

Twee messen van Ronald Sanders, beiden Stainless steel Damascus

Ronald Sanders heeft 1 mes van Stainless steel Damascus gesmeed, en eentje door middel van de Stock removal methode gemaakt. Zijn achtergrond met houtbewerking is duidelijk terug te zien in het heft. Het bovenste heeft een heft van elzenhout, het onderste van Berkenhout, beide 'burls'.

 

Boven en onder; het Japanse Keukenmes van Marcel van Ingen. Mooi resultaat na wat extra werk thuis!

Hierbij zijn eigen commentaar:

'Ondertussen ben ik redelijk druk geweest met het mesje dat ik bij jullie heb gesmeed, gaat toch nog flink wat werk in zitten. Hierbij een aantal foto's.

Het lemmet is lekker scherp, ik heb al een hele kale arm :-).  

Na herhaaldelijk enigszins tegenvallende pogingen met azijn, ben ik overgestapt op citroensap. Dat beviel erg goed, ik heb het mes er meer dan 2 uur in laten zitten voor dit resultaat.

Er zijn enkele puntjes uiteraard nog niet perfect na zo’n eerste keer, maar eigenlijk geven die imperfecties prima het handgemaakte karakter en mijn eigen onervarenheid weer. Het was in een ieder geval een zeer leerzaam proces en zeker voor herhaling vatbaar!