Messen (gesmeed)

Dé Wall of Fame, waar deelnemers aan de workshops kunnen laten zien wat ze hebben gemaakt. In deze afdeling; de gesmede messen!

Gesmede messen

Op deze plek bieden we iedereen die zelf een mes gesmeed heeft, bijvoorbeeld tijdens onze workshops, de ruimte om zijn/haar werk te tonen.

 

Keukenmessen gesmeed door Koen, Hans en Mike

 

 

 

Een keukenmes gesmeed door Joep Debie

 

Hieronder het gemede Puukko mes van Joost Bakker

 

Hieronder een Keukenmes gesmeed door Sander Scholten

 

Patrick Visser heeft veel aandacht besteed aan zijn zelf gesmede Tanto, die hij bij de workshop 'Tanto smeden' heeft gemaakt. Tijdens deze workshop wordt het staal gesmeed, en wordt de traditionele harding gedaan. Ook krijgen deelnemers veel theorie over het Japanse zwaard. Het polijsten en afmonteren heeft Patrick op eigen gelegenheid gedaan.

... ook is er een habaki gemonteerd. 

Hieronder een Japans keukenmes van Kevin Augustijn, met zelf gemaakt handvat in 2 kleuren. Mooie Hamon ook, Kevin!

 

Hieronder het survivalmes van Jan Laarman

De twee foto's hieronder tonen het mes van Ralfh de Wit, met echt een eigen ontwerp heft, heel netjes gemonteerd.

'Ik heb bij jullie een workshop “keukenmes smeden” gevolgd. Het was een hele leuke leerzame dag. Ik kom zeker nog een keer een workshop volgen.

Thuis heb ik huis nog wat werk verricht. Dit wil ik graag met jullie delen.

 

Voor het handvat heb ik messing en african black wood gebruikt.

Het mes heb ik ongeveer 1.5 mm dunner gemaakt en geschuurd met de hand tot grid 1500. Vervolgens heb ik er een nieuwe snijrand aangezet en geëtst is citroenzuur. Het handvat het ik gepolijst in 3 fasen. Ik ben me er bewust van dat het handvat niet traditioneel Japans is, en dat de bovenkant van het blad niet helemaal strak in lijn staat met de bovenkant van het handvat.

Ik heb veel geleerd en ben tevreden met het resultaat. Natuurlijk is er veel ruimte voor verbetering. Het belangrijkste is dat ik er veel van geleerd heb.

 

Btw sorry voor het vuil onder mijn nagel op de laatste foto. (Daar ben ik me ook zeer bewust van).  Ach ja messenmakers onder elkaar toch :-)'

Erik de Vlam

Erik de Vlam is flink aan de slag geweest!

Ik heb dit weekend eindelijk tijd gehad om 2 messen af te werken. De 2 messen zijn de brut de forge mes en het Japans keukenmes. Het heft van het keukenmes is gemaakt van Brazilian rosewood en messing. 

(Het survivalmes had hij al af, en hij heeft thuis flink verder gepolijst!)

 

Hieronder het gesmede mes van Reinier den Oudsten

Reinier schreef:

'Een tijd terug heb ik een workshop Damast mes smeden gevolgd bij jullie. Op La Palma heb ik een mooi stuk wortel van een laurierboom gevonden, en deze als basis gebruikt voor het heft. De krop en de pommel zijn van zilver (de avondschool Goud -en Zilversmeden in Schoonhoven kwam hier goed van pas) en mee gevormd in het heft.

Na het etsen en opnieuw slijpen met een lansky setje is het niet alleen een mooi, maar ook scherp en functioneel mes geworden.'

 

Hieronder het mes van Mark Verhagen. Hij schreef het volgende;

'Op 26 januari heb ik de workshop gevolgd om zelf een keukenmes te smeden, nadat ik initieel een handvat bij jullie gemaakt had, bedacht ik mij thuis dat ik van epoxy ook wel wat moois kon maken.

Ik heb nu dus mijn eigen handvat gemaakt van epoxyhars met zwart glitter pigment.

Daarnaast heb ik door de tip van de smid het mes nog geëtst in oploskoffie, waardoor ik nu een super mooi Damascus patroon zichtbaar heb.

 

Hier onder, het mes van Elmar Straasheijm, dat hij tijdens een workshop Survivalmes smeden gesmeed heeft. 

Bijgevoegd een foto van het mes inclusief een plaatje als de zon op het handvat schijnt.

Super bedankt nog voor de leuke dag en hopelijk tot snel bij een volgende workshop.'

Leuk, Mark! Dank je wel!

 

Hieronder een gesmeed damastmes van Kaya Leijenhorst. Hij heeft het helemaal zelf gemaakt, gesmeed, gehard, geslepen én het heft van gestabiliseerd hout gemonteerd, tijdens open werkplaats dagen.

Erik vos heeft de messen hieronder, na een workshop 'Keukenmes smeden' bij ons, thuis nog wat extra aandacht gegeven. Mooi afgewerkt, zo!

Willem Bogaerts liet zijn fantasie de vrije loop met dit heft van beukenhout dat hij nog thuis had.

'Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan de workshop "extreme survival mes smeden", en dit mes is het resultaat. Ik heb niet het normale handvat met eraan gesmeed, omdat ik er zelf een houten handvat aan wilde zetten.

Het handvat is van beuken met wat "slaap" en met wat lijnolie ziet dat er best mooi uit.'

 

Onlangs kregen we deze foto's toegestuurd van Roel, hij heeft de workshop 'Keukenmes smeden' gedaan. Vervolgens heeft hij thuis zelf een heft gemaakt (hij koos ervoor om niet het standaard heft te gebruiken - en het resultaat mag er zijn!). Roel zegt er zelf over:

"Het heft is van ebbenhout met een bolster van buffelhoorn.
Het etsen heb ik uiteindelijk gedaan door eerst de oploskoffie te gebruiken, daarna in kokend azijn en uiteindelijk nog in citroenzuur. Na het etsen heb ik nog een keer meer korrel 2000 schuurpapier het lemmet gepolijst en is de dieper gelegen, geëtste tekening mooi zichtbaar gebleven.

Bedankt voor de workshop, jullie tips en adviezen, ik ben zelf erg blij met het resultaat en denk dat ik nog wel een keer zal deelnemen aan jullie workshop.

Groeten,
Roel"

Dank je wel!

Twee messen van Ronald Sanders, beiden Stainless steel Damascus

Ronald Sanders heeft 1 mes van Stainless steel Damascus gesmeed, en eentje door middel van de Stock removal methode gemaakt. Zijn achtergrond met houtbewerking is duidelijk terug te zien in het heft. Het bovenste heeft een heft van elzenhout, het onderste van Berkenhout, beide 'burls'.

Rob Visser - Survivalmes

Hierboven; een mes gesmeed door Rob Visser tijdens de workshop Survivalmes smeden. Leuke afwerking met leer!

Zijn eigen commentaar bij deze foto;

"Mijn eerste maar zeker niet laatste gesmede mes: bij het creëren poogde ik eenvoud, met een balans tussen ruwheid en elegantie te krijgen."

Boven en onder; het Japanse Keukenmes van Marcel van Ingen. Mooi resultaat na wat extra werk thuis!

Hierbij zijn eigen commentaar:

'Ondertussen ben ik redelijk druk geweest met het mesje dat ik bij jullie heb gesmeed, gaat toch nog flink wat werk in zitten. Hierbij een aantal foto's.

Het lemmet is lekker scherp, ik heb al een hele kale arm :-).  

Na herhaaldelijk enigszins tegenvallende pogingen met azijn, ben ik overgestapt op citroensap. Dat beviel erg goed, ik heb het mes er meer dan 2 uur in laten zitten voor dit resultaat.

Er zijn enkele puntjes uiteraard nog niet perfect na zo’n eerste keer, maar eigenlijk geven die imperfecties prima het handgemaakte karakter en mijn eigen onervarenheid weer. Het was in een ieder geval een zeer leerzaam proces en zeker voor herhaling vatbaar!