'Samen smeden' - Community art project

Ter gelegenheid van de opening van het wijkcentrum Daalmeer is Smederij Atelier Alkmaar uitgenodigd door 'Werkgroep de Daalder' op initiatief van Cultuur Aanjager Daniëlle Koelemij een Community Art project te bedenken.

Dit wijkcentrum heeft een publieke functie - er worden tal van activiteiten georganiseerd - en grenst aan een aantal bedrijven welke deze ruimte tevens benutten. Denk aan woningbouwvereniging Kennemer wonen, Zorgcentrum De Waerden, kinderdagverblijf Kits Oonlie en dergelijke groepen. Om een binding tussen deze nieuwe buren tot stand te brengen is voor de opening van deze ruimte dit kunstproject geïnitieerd onder de noemer Samen Smeden.

Tijdens verschillende workshops heeft iedere deelnemer een bloem gesmeed. Van de verschillende lagen binnen de bedrijfsstructuren deed iedereen mee aan deze smeeddagen, zo merkten we dat het heel verfrissend was om eens iets totaal anders te doen - met de baas! De dagen waren erg leuk en leerzaam, en de resultaten blijvend.

Hierbij enkele foto's van het smeden;

 

   

Na het smeden van de bloemen, zijn deze naar het atelier gegaan om daar samengesteld te worden tot een mooi boeket.

Bij de opening van het wijkcentrum is dit boeket geplaatst bij het entrée, waar het onthuld is op feestelijke wijze.

Iedereen was heel enthousiast, en vond in het boeket vlekkeloos de door hem/haar gesmede bloem terug!

Het boeket is gelijk gebruikt als logo voor de wijkvereniging.

Enkele referenties van dit project:

Referentie Diederik Dorbeck – Voorzitter Wijkcentrum Daalmeer

 

Als voorzitter van Wijkcentrum Daalmeer ben ik betrokken geweest bij de opening van dit wijkcentrum. Stichting de Kunst heeft rondom deze opening een kunstproject in het kader van ‘Community art’ geïnitieerd, o.l.v. mevrouw Daniëlle Koelemij, cultuur aanjager van de gemeente Alkmaar. Smederij Atelier Alkmaar was éen van de kans hebbende partijen om dit deel van de opening te verzorgen.

 

 

Vanaf het eerste contact heb ik de samenwerking met Smederij Atelier Alkmaar als zeer positief ervaren. Een open contact en nette, zakelijke instelling. Er is goed gekeken of het voorstel van Smederij Atelier Alkmaar kon aansluiten bij het idee wat er van bestond. Smederij Atelier Alkmaar was erg recht door zee.

 

Op het moment dat er van concept naar voorstel gewerkt ging worden, werd het idee realiseerbaar gemaakt: Dit zijn de mogelijkheden/Dit zijn de beperkingen.En dat terwijl toch de eigen identiteit als kunstenaars behouden is gebleven. Ik vond het absoluut prettig dat niet alleen het idee, maar ook de technische uitvoering door Smederij Atelier Alkmaar werd verzorgd. De zakelijke kant was erg professioneel, dit is vaak anders, en vind ik bij jullie heel erg goed.

 

Op zakelijk gebied is Smederij Atelier Alkmaar een betrouwbare partner.

 

Tijdens het project bleek dat we ons aan een maximale vloerbelasting moesten houden. Hierop is goed oplossend gehandeld. Door de uitvoering van het uiteindelijke werk aan te passen, is het en passant ook nog even verplaatsbaar gemaakt. Ik vind het een heel mooi kunstwerk geworden. Het lijkt heel eenvoudig, maar dichterbij is het heel gedetailleerd. Zeer geslaagd. Ik denk ook dat het een grote doelgroep aanspreekt.

De deelnemers aan het project hebben het ook als zeer positief ervaren. Iedereen zocht naar zijn of haar bloem in ‘ons’ boeket. Terwijl men de eigen limiet kende, is er toch een ontzettend leuk resultaat gekomen. De reacties waren zeer enthousiast met betrekking tot de deelname. Diverse geluiden als ‘Het werkte bindend’ en ‘Het was ontzettend leuk om nu eens met de directeur samen te smeden’. Door het Community art principe werd het voor iedereen een zeer persoonlijk project, een zeer bruikbaar principe.

 

Ik zou dit project dan ook als succesvol willen beschouwen. Ook zou ik graag opnieuw met Smederij Atelier Alkmaar samen willen werken. Onder meer omdat de zakelijke kant goed wordt opgepakt. De aanpak is zeer serieus, ook bij de workshops wordt er bijvoorbeeld erg goed gelet op de veiligheid. En: Het plezier wordt niet vergeten!