Sinds 2013 organiseren we opleidingen zwaardsmeden

De kennis van het zwaardsmeden is alleen te vergaren door uitgebreide studie. Dave van Wijngaarden - Schuyt - smid en hoofddocent van Smederij Atelier Alkmaar - heeft hierin 22 jaar ervaring. In deze website vind je onder 'eigen werk' veel van zijn zwaarden en messen, en hij leidt ook de dagelijkse gang in de smederij. 

Erik Spruit en Wim van Loosen zijn inmiddels opgeleid om ook bij de opleidingen te kunnen doceren. Zij hebben de opleidingen zwaardsmeden doorlopen, hebben daarnaast zelf uitgebreid gestudeerd op dit onderwerp en werken bij Smederij Atelier Alkmaar als docenten voor de workshops. 

Om foto's te zien kun je op de bovenstaande links klikken. 

De indeling van de opleidingen: Er is een 'Jaaropleiding zwaardsmeden', waarin je in 12 maanden een zwaard in eenvoudige montering maakt. Hierbij doe je onderzoek naar historische voorbeelden, en je maakt de passingen en monteringen helemaal zelf. Daarna is het mogelijk om deel te nemen aan de 'Vervolgopleiding zwaardsmeden'. Deze heeft een duur van 18 maanden, waarin ook het staal zelf gesmeed wordt uit bestaande staalsoorten die worden gevuurlast om tot een juiste legering te komen. Dit wordt ook wel 'Damast' genoemd. Vervolgens wordt dit staal gebruikt voor het eigen zwaard. De 'Master' duurt 2 jaar, hierbij gaan de deelnemers zelf een Tatara, rennofen of ander type smelt/sinter oven bouwen, waar het staal in gemaakt wordt, dat vervolgens wordt gedamasceerd, wat leidt tot bruikbaar zwaardenstaal. Deze 'Master' is afgerond door Ruben Delanghe die ook assisteert bij de opleidingen en Nick Venendaal.