Referenties workshops

Referentie van Christophe uit België

Ik ben mijn hele leven al gepassioneerd door zwaarden. Het enige wat ik jammer vind is dat die dingen allemaal zo duur moeten zijn. En als je er dan al eens eentje koopt, dan is er toch altijd iets wat net niet helemaal naar je zin is, of toch net wat beter kan.

 

Dus is het idee gegroeid om zelf een zwaard te smeden. Na een lange zoektocht, kwam ik op de website van Smederij Atelier Alkmaar terecht. Hier bleek een groot aanbod aan workshops te zijn die allemaal in de lijn van mijn interesse lagen. Ik heb dan ook niet getwijfeld om me onmiddelijk voor een aantal in te schrijven.

Als je ooit wil beginnen zwaardsmeden, dan ben je zeker aan het juiste adres met een workshop zwaardsmeden, zij het Damast of gewoon metaal. Begin je liever wat kleiner en snuif je graag de sfeer van het smeden op, dan kan je opteren voor de cursus bijlsmeden of het smeden van een Vikingmes. Heb je al wat gesmeed en zou je graag wat moeilijker werk willen doen, dan vind je in de cursus Damast smeden zeker een uitdaging. Voor elk wat wils, dus.

Tijdens elke cursus wordt een duidelijk beeld gecreëerd van hoe je een stuk metaal kan bewerken. Het gaat niet enkel om het slaan op warm metaal, je krijgt er verder nog uitleg over harden, temperen, polijsten, techniek, vuurlassen, veiligheid, .... En dit alles op een leuke en ontspannen manier. Vragen staan uiteraard vrij, je bepaalt zelf je tempo en je kan op de hulp rekenen van een heuse meestersmid.

Naast het smeden zijn de cursussen ook een uitstekende gelegenheid om gelijkgezinden te ontmoeten of gewoon eens een aparte dag te hebben.                  ________________________________________________

Referentie over de workshops van Jeroen uit Zaanstad

 

Al zolang ik me kan herinneren heb ik een passie voor zwaarden en messen. Op jonge leeftijd begon ik met het verzamelen van messen en iets later met zwaarden.

Mijn grote droom was om zelf te smeden, maar alle informatie die ik daarover kon vinden deed me beseffen dat het erg kostbaar en ingewikkeld was en dus niet echt binnen handbereik.

Vorig jaar kwam ik per toeval op de site van Smederij Atelier Alkmaar, en ik kon mijn ogen niet geloven toen ik de workshops zag staan. Helaas waren de meeste cursusdagen al geweest, maar ik besloot om toch een mail te sturen. Dezelfde week werd ik opgebeld door Dave van Wijngaarden die vertelde dat bij de cursus mes smeden nog een plaats vrij was, maar dat zwaard smeden al van start was gegaan. Maar dat we eventueel wel iets konden regelen op de andere dagen van de workshops.

Mijn eerste workshop was dus mes smeden. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Eerst kregen we een duidelijke uitleg over het vuur aansteken en beheersen, dan het staal laten gloeien tot een bepaalde kleur. Het smeden was niet makkelijk, maar met wat goeie tips ging ik aan het eind van de dag zo trots als een pauw met mijn eigen gesmede mes naar huis.

Mijn tweede workshop was Damastzwaard smeden. Ik merkte dat het vuur beheersen prima verliep, dus dat had ik de eerste keer goed geleerd. Het smeden ging nu een stuk vloeiender met de adviezen van Dave die ook als hij niet kijkt precies hoort wat je (fout) doet en corrigeert, heb ik een mooi zwaard gesmeed waar ik tevreden over ben.

Ook was de groep heel gezellig en hebben we veel gelachen.

Inmiddels heb ik een aantal workshops gedaan, te weten:

- Mes smeden

- Damastmes smeden

- 2x Damastzwaard smeden

- 2x Bijl smeden

Wat je kunt verwachten van de workshops, is dat je na afloop in staat bent om zelfstandig je vuur te beheersen en het staal bij de juiste temperatuur vorm te geven. Ook de hamertechniek wordt goed uitgelegd en voortdurend gecorrigeerd. Aan het eind van de workshop ga je met je eigen gesmede werkstuk naar huis. Verwacht geen meesterwerk als het je eerste keer smeden is (stiekem doen we dat toch allemaal) maar er kunnen echt hele mooie werkstukken uit komen.

Met hulp van Dave heb ik nu mijn eigen smidse thuis en begeleid hij met per telefoon en mail om het geleerde ook thuis in praktijk te brengen. Ik merk dat het me steeds makkelijker af gaat en mijn smeedkunde stap voor stap vooruit gaat. Mijn zwaarden worden steeds mooier en creatiever.

Ik kan wel zeggen dat het smeedvirus me te pakken heeft.