Eeuwenoude traditie herleeft op tafel

'Buurstad' van Alkmaar Schagen was ooit een beroemd epicentrum op het gebied van messen maken. Wij zetten deze traditie voort.

Toon 1 - 1 van 1

In de Molenstraat in Schagen waren er tussen 1570 en 1835 op - voor die tijd - industriële schaal messenmakerijen gevestigd. Op het hoogtepunt zijn er dertig bedrijven en honderden ambachtslieden actief in de messenmakerij. De kwaliteitsmessen uit Schagen werden verkocht tot ver over de landsgrenzen.

Historicus Fred Timmer heeft onderzoek gedaan naar deze messenmakerij geschiedenis van Schagen. Om het onderzoek te onderbouwen met praktijkervaring, heeft hij de medewerking gevraagd van meestersmid/messenmaker Dave van Wijngaarden. Dit heeft geleid tot een interessant beeld van hoe het er werkelijk aan toe ging - en gaat - in de smidse. 

Geïnspireerd door deze geschiedenis, besloot smederij Atelier Alkmaar onder hun messenmerk Dave&Co. deze messen opnieuw uit te brengen. 
Geheel volgens traditie is voor het gebruik van het meesterteken van de Schager messen - de bootshaak met de halve maan - toestemming verleend door de Burgemeester van Schagen, mevrouw Van Kampen Nouwen. 

Hiermee is voor het eerst in 183 jaar de traditie van het messen maken in onze regio in ere hersteld. 

 

Zelf een stukje moderne geschiedenis in handen houden? Maak een vrijblijvende afspraak in onze winkel, óf bestel nu jouw Schager messen online.

 

Akte van toestemming