hero(Stainless Steel) Damast keuze

Hieronder vind je de voorbeelden van de beschikbare patronen in ons Damaststaal. Voor Carbondamast en Stainless Steel Damascus maken we dezelfde patronen.

Is Damaststaal helemaal nieuw voor je? We kunnen je er ontzettend veel over vertellen, maar in het kort komt het hier op neer:

Het wordt gesmeed van twee (of meer) verschillende staalsoorten, die om en om op elkaar gestapeld worden. Vervolgens wordt dit in het vuur op elkaar geplakt, dit heet 'vuurlassen'. Het lijkt op gewoon lassen, maar er komt geen extra materiaal bij, zoals bij electrode lassen of tig lassen wel het geval is. Vlak voor het punt dat het smelt, wordt er druk toegepast (hameren we het dicht) en dan zit het aan elkaar. Daarna wordt het uitgesmeed tot een lengte. Hier worden aan de boven en onderzijde stempels in geduwd, en vervolgens slijpen we de oppervlakte weer vlak.

Doordat het ene staal wel reactief is op etsmiddel (het kleurt) en het andere niet, kun je de patronen die ontstaan zijn door het stempelen - en die door en door in het materiaal gesmeed zijn - zichtbaar maken.

Wellicht herken je het van het Japanse type keukenmes, of van beitels? Het gebruik om dit te doen komt uit heel oude staaltradities. Tegenwoordig gebruiken we moderne, goede gereedschapsstalen die op elkaar zijn afgestemd om een uitstekende kwaliteit staal te kunnen garanderen. Daarnaast is ons vuurlasproces zo geavanceerd, dat we kunnen garanderen dat de lagen zo goed op elkaar zitten, dat je het als 1 nieuw staal kunt beschouwen. Maar dan heel mooi om te zien, zoals je hieronder voorbeelden ziet van de verschillende patronen.

- Antfarm: Naam staat voor 'Mierenhoop'. Een druk en onregelmatig patroon, uniek gemaakt en ontworpen in Smederij Atelier Alkmaar.

- Ladder: Dit is een traditioneel ladder patroon. Smeed je hier een mes van, dan loopt het patroon mooi zichtbaar mee in de punt.

- Lizard: Dit patroon doet denken aan de huid van een hagedis.

- Raindrop: Alsof er druppels op het oppervlak zijn gevallen.

- Twist: Opgedraaide lagen, kun je ook heel mooi mee laten lopen in de gesmede punt van je mes.