Smederij Atelier Alkmaar

« terug

Jaaropleiding zwaardsmeden v.a. 18-5-2019

 

v.a. zaterdag 18 mei 2019

Deze opleiding heeft tot doel de deelnemers 1 zwaard volledig te leren smeden en in eenvoudige vorm af te monteren. Door dit gehele proces eenmalig te doorlopen, is men uiteindelijk in staat een functioneel zwaard te smeden, te harden, te slijpen en af te monteren in de gewenste stijl.
Het ontwerp (type) zwaard is vrij te verkiezen. Aan het begin van het lesjaar wordt in samenspraak met de docent (Dave van Wijngaarden) het werkplan en de haalbaarheid in samenspraak beoordeeld. Als voorbeeld: Men kan kiezen voor een ridderzwaard, maar ook voor een Katana (Japans zwaard). Er wordt naar eigen ontwerp gewerkt.
Kopies van Fantasy zwaarden worden bij voorbaat afgeraden, vanwege de veelal grote verscheidenheid aan slijpvormen en uitbundige decoraties. Er kan niet gewerkt worden met RVS stalen (roestvast staal). Bij het smeden van het Japanse type zwaard zal uitgegaan worden van een hybride polijsting.
Deelnemers komen 12 keer per jaar een les volgen, verdeeld naar werkzaamheden (dus niet per definitie 1x per maand). Leslocatie: Alkmaar. Lesdagen worden uiterlijk 3 maanden voor aanvang bekend gemaakt. Er zal tevens huiswerk op eigen gelegenheid gedaan dienen te worden, praktijk en theorie. Er wordt uit gegaan van eenvoudige gereedschappen om dit te kunnen realiseren. Onderstaand vind je een lijst met benodigdheden.
De opleiding maakt geen gebruik van geschreven documentatie, omdat de aard van de informatie en diversiteit van projecten te veelomvattend is. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij zelf aantekeningen maken.

Het staal voor het zwaard zit bij de workshop prijs inbegrepen. Worden er echter bijzondere keuzes gemaakt, zoals lagenstaal of Damast, dan wordt dit tegen meerprijs geleverd. Hout voor de schede en het heft zijn inbegrepen. Overige materialen in overleg, naar advies aan te schaffen en/of leverbaar via Smederij Atelier Alkmaar. Deelnemers aan de opleiding krijgen gedurende de loop van de opleiding 10% korting op producten welke worden aangeschaft voor gebruik op het eigen zwaard en de zwaard accessoires. Producten kunnen bovendien meegenomen worden tijdens de lesdagen, waardoor verzendkosten vervallen.
Tussen de praktijkdagen in wordt contact gehouden over de voortgang. Eventuele vragen kunnen telefonisch en via e-mail beantwoord worden.
De deelnemers dienen in het bezit te zijn van enkele gereedschappen en een werktafel. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden:
Thuis tot beschikking dient te zijn:
- Een werkbank (of zeer stevige tafel)
- Goede verlichting
- Minimaal 1 bankschroef
- 3 Houtklemmen
- Grove vijl
- Set sleutelvijlen voor metaal
- Schuurpapier in diverse grit oplopend
- Liniaal
- Geodriehoek
- Kraspen
- Passer
- Figuurzaagbeugel (met zaagjes)
- Boormachine (bij voorkeur kolomboor) met staalboren
- Benzinestiften (Edding)
Het is niet noodzakelijk dat de deelnemers zelf een smidsvuur hebben.
Mee te nemen naar de opleidingslocatie:
- Aantekeningenblok en pen
- Gehoorbescherming
- Veiligheidsbril
- Lederen smeedhandschoenen
NB.: Gedurende het opleidingsjaar kan er behoefte ontstaan om aanvullende gereedschappen en/of materialen aan te schaffen. Omdat we de keuze van het type zwaard en ontwerp vrijlaten, kunnen we niet vooraf bepalen welke dit exact zijn, en welke kosten daaruit voortvloeien. Doelstelling is om met zo eenvoudig mogelijk gereedschap te werken.

Prijs per deelnemer per maand: €125,= incl. BTW incl. bovengenoemde materialen (zwaardstaal, hout voor schede en heft, docent en leslocatie met faciliteiten.)
Bij bevestiging van inschrijving voor de opleiding is deze niet meer te annuleren gedurende het traject en persoonsgebonden, omdat er voor het gehele traject een plaats beschikbaar wordt gesteld.

Bij inschrijving wordt €125,= direct in rekening gebracht.
De eerst volgende factuur komt op de 1e van de maand waarin met de opleiding wordt begonnen, en vervolgens 10 termijnen op elke 1e van de opvolgende maand. De totale duur van de opleiding is 1 jaar - 12 lessen. Bij inschrijving wordt akkoord gegaan met het totale jaar deelname. Indien gewenst is het mogelijk het totaalbedrag in 1 of 2 keer te voldoen.

LET OP: Lestijden voor deze groep zijn van 11:00 uur tot 17:00 uur. Planning staat bij 'alle workshopdata op een rij' in het menu rechts.


Workshop prijs € 125,00

Aantal personen
 

« terugSmederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - http://www.facebook.com/SmederijAtelierAlkmaar 

+31 (0)72 202 90 10 - Herculesstraat 20 - 1812 PG - Alkmaar - Nederland

Winkel open op afspraak  https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2