Dé Goset slijpmachines

Exclusief bij ons verkrijgbaar

in de webshop of afhaal in Alkmaar

Smederij Atelier Alkmaar

Vervolg opleiding zwaardsmeden – 18 maanden v.a. 30-5-2015

- Deelname aan deze opleiding uitsluitend mogelijk na het voltooien van opleiding 1 -

Het smeden van een zwaard kent vele facetten. In het eerste jaar is er een uitgebreide kennismaking met de theorie en praktijk. Tijdens de tweede opleiding wordt er meer ingegaan op de metallurgie, en het maken van het staal. Hiermee krijgen deelnemers inzage in het smeedproces vanaf de allereerste stap.

We hebben gemerkt dat er tijdens de eerste opleiding veel deelnemers zijn die graag het staal zelf willen leren vouwen naar een bekende traditie. Hier zullen we tijdens de vervolgopleiding uitgebreid aandacht aan besteden.

In de eerste acht maanden gaat iedere deelnemer zelf staal ontwerpen en vervaardigen. Dit gevouwen staal wordt ingezet voor het maken van het blad (het staal van het zwaard).

Deelnemers gaan het staal zelf vormen naar de grondvorm van het zwaard, en verder uitsmeden. Dit proces vraagt enige ervaring, en het kennen van de smeed temperaturen. Het vuurlassen en uitsmeden zal (soms in teams) voor het overgrote deel met de hand gebeuren. Hierdoor leer je het proces goed beheersen en sta je met de beide benen in de praktijk van het smeden.

Naast het smeden en afwerken van het blad, wordt ook het maken van decoraties en andere onderdelen op een hoger niveau behandeld als tijdens opleiding 1.

Het ontwerp (type) zwaard is vrij te verkiezen. Aan het begin van het lesjaar wordt in samenspraak met de docent (Dave van Wijngaarden) het werkplan en de haalbaarheid in samenspraak beoordeeld. Als voorbeeld: Men kan kiezen voor een tweehander (ridderzwaard), maar ook voor een Katana (Japans zwaard).  Er wordt naar eigen ontwerp gewerkt.

Kopies van Fantasy zwaarden worden bij voorbaat afgeraden, vanwege de veelal grote verscheidenheid aan slijpvormen en uitbundige decoraties. Er kan niet gewerkt worden met RVS stalen (roestvast staal).

Deelnemers komen elke maand 1 keer een les volgen, gedurende een periode van 18 maanden. Is er meer huiswerk, of minder, dan kan de frequentie/interval van de lessen daarop worden aangepast.

Leslocatie: Alkmaar. Lesdagen worden uiterlijk 3 maanden voor aanvang bekend gemaakt. Er zal, net als in opleiding 1, huiswerk op eigen gelegenheid gedaan dienen te worden, praktijk en theorie. Er wordt uit gegaan van eenvoudige gereedschappen om dit te kunnen realiseren.

Prijs per deelnemer per maand: €125,= incl. BTW

Bij inschrijving wordt €125,= direct in rekening gebracht.

Vervolgens wordt dit bedrag maandelijks per factuur voldaan. De totale duur van de opleiding is 18 lessen.

Het staal voor het zwaard zit bij de prijs inbegrepen. Hout voor de schede en het heft zijn inbegrepen. Overige materialen in overleg, naar advies aan te schaffen en/of leverbaar via Smederij Atelier Alkmaar. Deelnemers aan de opleiding krijgen gedurende de loop van de opleiding 10% korting op producten welke worden aangeschaft voor gebruik op het eigen zwaard en de zwaard accessoires. Producten kunnen bovendien meegenomen worden tijdens de lesdagen, waardoor verzendkosten vervallen.

Tussen de praktijkdagen in wordt contact gehouden over de voortgang. Eventuele vragen kunnen telefonisch en via e-mail beantwoord worden.

De deelnemers dienen in het bezit te zijn van enkele gereedschappen en een werktafel. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden:

Thuis tot beschikking dient te zijn:

(Gelijk aan opleiding 1)

- Een werkbank (of zeer stevige tafel)

- Goede verlichting

- Minimaal 1 bankschroef

- 3 Houtklemmen

- Grove vijl

- Set sleutelvijlen voor metaal

- Schuurpapier in diverse grit oplopend

- Liniaal

- Geodriehoek

- Kraspen

- Passer

- Figuurzaagbeugel (met zaagjes)

- Boormachine (bij voorkeur kolomboor) met staalboren

- Benzinestiften (Edding)

Het is niet noodzakelijk dat de deelnemers zelf een smidsvuur hebben.

Mee te nemen naar de opleidingslocatie:

- Aantekeningenblok en pen

- Gehoorbescherming

- Veiligheidsbril

- Lederen smeedhandschoenen

NB.: Gedurende de opleiding kan er behoefte ontstaan om aanvullende gereedschappen en/of materialen aan te schaffen. Omdat we de keuze van het type zwaard en ontwerp vrijlaten, kunnen we niet vooraf bepalen welke dit exact zijn, en welke kosten daaruit voortvloeien. Doelstelling is om met zo eenvoudig mogelijk gereedschap te werken.

De opleiding gaat van start bij aanmelding van minimaal 8 deelnemers. Wil je ook meedoen? Er kunnen maximaal 12 personen per jaar deelnemen. inschrijven kan via https://www.smederijatelieralkmaar.nl/Messen%20en%20zwaarden/Workshops/Inschrijven/index.html (Nog niet zichtbaar? Nieuwsbrief lezers hebben voorrang. Neem even contact op via joyce@smederijatelieralkmaar.nl)

Bij bevestiging van inschrijving voor de opleiding is deze niet meer annuleerbaar gedurende het traject en persoonsgebonden, daar er voor het gehele jaar een traject beschikbaar wordt gesteld.

Een gemiste lesdag kan na overleg met de docent met praktijk huiswerk worden ingelopen.

 

© Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - +31 (0)72 202 90 10 - +31 (0)6 17048574 - Postbus 9373 - 1800 GJ Alkmaar - Nederland