Smeed je eigen Japanse Tantō 23 & 24 maart 2019

Uniek in Europa - 1 keer per jaar, natuurlijk in Alkmaar!

In deze unieke twee daagse workshop smeed je onder deskundige begeleiding je eigen Tantō kling, in Hira Zukuri stijl. Deze workshop is bedoeld voor mensen die graag een verdieping willen van de kennis over het Japanse zwaard.

De staalsoort waar je mee wilt werken, kun je zelf kiezen uit de volgende twee soorten: Je werkt met homogeen staal (niet gevouwen) of met traditioneel Japans staal gevouwen zoals ook onze eigen zwaarden staal er uit ziet. Voorbeeldje? Er staan net twee nieuwe Tanto en een Katana online. Bovenin het scherm rechts staat een link hier naar toe.  

Ook in het homogeen staal kan een Hamon (hardingslijn, een wittige lijn die over het snijvlak te zien is na het harden) gecreëerd worden. Echter, uitsluitend in het type gevouwen staal zal een hada te zien zijn, de structuur van het staal.

Kies je voor het gevouwen staal; wij smeden dit voor je op traditionele wijze. Dit kan inhouden dat er enkele onregelmatigheden in zitten. Dit is zeer geaccepteerd in Japanse zwaarden, doch het is goed om te weten dat insluitsels niet gekwalificeerd worden als zijnde fout. Het is karakteristiek voor dit type staal en werkmethode.

Onze zeer ervaren smeden staan garant voor hoge kwaliteit binnen deze techniek. Het gevouwen staal wordt gesmeed van staalsoorten welke uit Japan geïmporteerd worden.

De dagen worden als volgt ingedeeld:

Dag 1:

Na een korte introductie ga je gelijk aan de slag met het in vorm smeden van je Tantō. Vervolgens is er even tijd voor wat slijp en vijlwerk, om de vorm strak te maken en te zorgen dat de klei die later wordt aangebracht goed hecht aan het staal oppervlak.

Daarna breng je zelf de klei aan die benodigd is voor het op traditionele wijze harden.

Dit is een volle dag, zorg dat je goed uitgerust aan de slag gaat.

Dag 2:

Deze dag begint met een korte uitleg over wat er precies gebeurt in dit specifieke hardingsproces. Nadat we de techniek om dit te doen hebben doorgesproken, gaat ieder zijn/haar eigen Tantō zelf harden met traditionele Japanse hardingsklei en water.

Om de Tantō helemaal traditioneel af te kunnen werken, is er uitleg over hoe dit in origine gedaan wordt. Dit gedeelte wordt door de deelnemers op eigen gelegenheid uitgevoerd. Natuurlijk wel met alle informatie, en e-mail ondersteuning. Vragen worden per ommegaande beantwoord, en soms kan het praktisch zijn hiervoor illustraties mee te zenden. Daarom heeft e-mail de voorkeur.

Het gaat in deze workshop over de theorie van het Japanse zwaard, de herkomst, het staal, de smeedmethoden. Het is niet zonder risico om op deze wijze te harden. Het afwerken (al dan niet traditioneel) polijsten is veel werk en wordt niet ter plaatse uitgevoerd.

Wij zorgen er voor dat op deze dag speciale materialen aanwezig zijn waarmee je, indien gewenst, je Tantō compleet in Japanse stijl kunt afmonteren en decoreren. Deze materialen worden los verkocht. Het is natuurlijk ook mogelijk dit met 'westerse' materialen (hybride polijsten) te doen, wij adviseren je hier graag bij. Een voorbeeld van de Tanto kun je vinden in de 'Wall of Fame' ,  enkele voorbeelden van onze eigen Japanse zwaarden en Tanto´s vind je hier

Inschrijven? Dat kan hier

Locatie:

Herculesstraat 20 te Alkmaar https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2 

Datum:

WEEKEND WORKSHOP 23 & 24 maart 2019

 

Staat jouw datum er niet bij? Kom met minimaal 9 vrienden, en we organiseren deze workshop speciaal voor jouw groep!

Kosten:

€ 185,= voor 2 dagen, inclusief homogeen staal. Voor traditioneel gevouwen staal van  rekenen we €60,00 extra.

Het is niet mogelijk 1 van deze twee dagen te volgen.

Duur van de workshop:

1 dag van ca. 6 uur

Bijzonderheden:

Tijdens alle workshops van Smederij Atelier Alkmaar zijn veiligheidsvoorschriften van toepassing. Deze tref je aan bij het inschrijven, maar je vind ze ook hier

Ook bij deze workshop bevind je je in een werkplaats omgeving, waarbij je met machines werkt. De veiligheidsvoorschriften zijn en blijven daarom onverminderd van toepassing.

Benodigdheden:

Lunch (koffie, thee, flesjes water en verse limonade staat voor je klaar, maar de lunch mag je zelf even mee brengen).

Daarnaast (zoals in de veiligheidsvoorschriften staat vermeld) draagt iedere deelnemer geschikte handschoenen en veiligheidsbril. Deze zijn ter plaatse aan te schaffen, of vooraf via de web shop. Kom je vaker? Vergeet ze dan vooral niet mee te nemen. We herinneren je hier aan in de mail die we in de week voorafgaand aan de workshop toezenden. Omdat veel mensen meer dan eens komen smeden, willen we de prijs van handschoenen en veiligheidsbrillen niet optellen bij de dagprijs.

 

Minimum leeftijd 18 jaar, bij twijfel legitimatie verplicht. Ervaring is een pré, maar geen vereiste.

Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - http://www.facebook.com/SmederijAtelierAlkmaar 

+31 (0)72 202 90 10 - Herculesstraat 20 - 1812 PG - Alkmaar - Nederland

Winkel open op afspraak  https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2