Dé Goset slijpmachines

Exclusief bij ons verkrijgbaar

in de webshop of afhaal in Alkmaar

Smederij Atelier Alkmaar

Smeed je eigen Japanse Tantō

In deze unieke twee daagse workshop smeed je onder deskundige begeleiding je eigen Tantō kling, in Hara Zukuri stijl. Deze workshop is bedoeld voor mensen die graag een verdieping willen van de kennis over het Japanse zwaard.

De staalsoort waar je mee wilt werken, kun je zelf kiezen uit de volgende twee soorten: Je werkt met homogeen staal (niet gevouwen) of met traditioneel Japans staal gevouwen zoals ook onze eigen zwaarden staal er uit ziet. Voorbeeldje? Er staan net twee nieuwe Tanto en een Katana online. Bovenin het scherm rechts staat een link hier naar toe.  

Ook in het homogeen staal kan een Hamon (hardingslijn, een wittige lijn die over het snijvlak te zien is na het harden) gecreëerd worden. Echter, uitsluitend in het type gevouwen staal zal een hada te zien zijn, de structuur van het staal.

Kies je voor het gevouwen staal; wij smeden dit voor je op traditionele wijze. Dit kan inhouden dat er enkele onregelmatigheden in zitten. Dit is zeer geaccepteerd in Japanse zwaarden, doch het is goed om te weten dat insluitsels niet gekwalificeerd worden als zijnde fout. Het is karakteristiek voor dit type staal en werkmethode.

Onze zeer ervaren smeden staan garant voor hoge kwaliteit binnen deze techniek. Het gevouwen staal wordt gesmeed van staalsoorten welke uit Japan geïmporteerd worden.

De dagen worden als volgt ingedeeld:

Dag 1:

Na een korte introductie ga je gelijk aan de slag met het in vorm smeden van je Tantō. Vervolgens is er even tijd voor wat slijp en vijlwerk, om de vorm strak te maken en te zorgen dat de klei die later wordt aangebracht goed hecht aan het staal oppervlak.

Daarna breng je zelf de klei aan die benodigd is voor het op traditionele wijze harden.

Dit is een volle dag, zorg dat je goed uitgerust aan de slag gaat.

Dag 2:

Deze dag begint met een korte uitleg over wat er precies gebeurt in dit specifieke hardingsproces. Nadat we de techniek om dit te doen hebben doorgesproken, gaat ieder zijn/haar eigen Tantō zelf harden met traditionele Japanse hardingsklei en water.

Om de Tantō helemaal traditioneel af te kunnen werken, is er uitleg over hoe dit in origine gedaan wordt. Dit gedeelte wordt door de deelnemers op eigen gelegenheid uitgevoerd. Natuurlijk wel met alle informatie, en e-mail ondersteuning. Vragen worden per ommegaande beantwoord, en soms kan het praktisch zijn hiervoor illustraties mee te zenden. Daarom heeft e-mail de voorkeur.

Het gaat in deze workshop over de theorie van het Japanse zwaard, de herkomst, het staal, de smeedmethoden. Het is niet zonder risico om op deze wijze te harden. Het afwerken (al dan niet traditioneel) polijsten is veel werk en wordt niet ter plaatse uitgevoerd.

Wij zorgen er voor dat op deze dag speciale materialen aanwezig zijn waarmee je, indien gewenst, je Tantō compleet in Japanse stijl kunt afmonteren en decoreren. Deze materialen worden los verkocht. Het is natuurlijk ook mogelijk dit met 'westerse' materialen (hybride polijsten) te doen, wij adviseren je hier graag bij. Een voorbeeld van de Tanto kun je vinden in de 'Wall of Fame',  enkele voorbeelden van onze eigen Japanse zwaarden en Tanto´s vind je hier

Lokatie:

Alkmaar

Datum:

Houd de site in de gaten, of abonneer je op de nieuwsbrief voor de nieuwe data

Duur van de workshop:

1 dag van ca. 6 uur

Kosten:

€ 185,= voor 2 dagen, inclusief homogeen staal. Voor traditioneel gevouwen staal van  rekenen we €60,00 extra.

Het is niet mogelijk 1 van deze twee dagen te volgen.

Benodigdheden:

- Veiligheidsbril - Lederen werkhandschoenen

Je kunt de veiligheidsmiddelen nu eenvoudig meebestellen in onze webshop!

Tijdens de workshops verzorgen wij koffie en thee, de lunch dient men zelf te verzorgen.

Minimum leeftijd 15 jaar, bij twijfel legitimatie verplicht.

© Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - +31 (0)72 202 90 10 - +31 (0)6 17048574 - Postbus 9373 - 1800 GJ Alkmaar - Nederland