Dé Goset slijpmachines

Exclusief bij ons verkrijgbaar

in de webshop of afhaal in Alkmaar

Smederij Atelier Alkmaar

Opleiding zwaardsmeden – 1 jaar - Nieuwe groep start zondag 10 december 2017

Deze opleiding heeft tot doel de deelnemers 1 zwaard volledig te leren smeden en in eenvoudige vorm af te monteren. Door dit gehele proces eenmalig te doorlopen, is men uiteindelijk in staat een functioneel zwaard te smeden, te harden, te slijpen en af te monteren in de gewenste stijl.

Het ontwerp (type) zwaard is vrij te verkiezen. Aan het begin van het lesjaar wordt in samenspraak met de docent (Dave van Wijngaarden) het werkplan en de haalbaarheid in samenspraak beoordeeld. Als voorbeeld: Men kan kiezen voor een ridderzwaard, maar ook voor een Katana (Japans zwaard).  Er wordt naar eigen ontwerp gewerkt.

Kopies van Fantasy zwaarden worden bij voorbaat afgeraden, vanwege de veelal grote verscheidenheid aan slijpvormen en uitbundige decoraties. Er kan niet gewerkt worden met RVS stalen (roestvast staal). Bij het smeden van het Japanse type zwaard zal uitgegaan worden van een hybride polijsting.

Deelnemers komen 12 keer per jaar een les volgen, verdeeld naar werkzaamheden (dus niet per definitie 1x per maand).  Leslocatie: Alkmaar. Lesdagen worden uiterlijk 3 maanden voor aanvang bekend gemaakt. Er zal tevens huiswerk op eigen gelegenheid gedaan dienen te worden, praktijk en theorie. Er wordt uit gegaan van eenvoudige gereedschappen om dit te kunnen realiseren. Onderstaand vind je een lijst met benodigdheden.

De opleiding maakt geen gebruik van geschreven documentatie, omdat de aard van de informatie en diversiteit van projecten te veelomvattend is. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij zelf aantekeningen maken.

Het staal voor het zwaard zit bij de workshop prijs inbegrepen. Worden er echter bijzondere keuzes gemaakt, zoals lagenstaal of Damast, dan wordt dit tegen meerprijs geleverd.  Hout voor de schede en het heft zijn inbegrepen. Overige materialen in overleg, naar advies aan te schaffen en/of leverbaar via Smederij Atelier Alkmaar. Deelnemers aan de opleiding krijgen gedurende de loop van de opleiding 10% korting op producten welke worden aangeschaft voor gebruik op het eigen zwaard en de zwaard accessoires. Producten kunnen bovendien meegenomen worden tijdens de lesdagen, waardoor verzendkosten vervallen.

Tussen de praktijkdagen in wordt contact gehouden over de voortgang. Eventuele vragen kunnen  telefonisch en via e-mail beantwoord worden.

De deelnemers dienen in het bezit te zijn van enkele gereedschappen en een werktafel. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden:

Thuis tot beschikking dient te zijn:

-          Een werkbank (of zeer stevige tafel)

-         Goede verlichting

-          Minimaal 1 bankschroef

-          3 Houtklemmen

-          Grove vijl

-          Set sleutelvijlen voor metaal

-          Schuurpapier in diverse grit oplopend

-          Liniaal

-          Geodriehoek

-          Kraspen

-          Passer

-          Figuurzaagbeugel (met zaagjes)

-          Boormachine (bij voorkeur kolomboor) met staalboren

-          Benzinestiften (Edding)

Het is niet noodzakelijk dat de deelnemers zelf een smidsvuur hebben.

Mee te nemen naar de opleidingslocatie:

-         Aantekeningenblok en pen

-         Gehoorbescherming

-         Veiligheidsbril

-         Lederen smeedhandschoenen

NB.: Gedurende het opleidingsjaar kan er behoefte ontstaan om aanvullende gereedschappen en/of materialen aan te schaffen. Omdat we de keuze van het type zwaard en ontwerp vrijlaten, kunnen we niet vooraf bepalen welke dit exact zijn, en welke kosten daaruit voortvloeien. Doelstelling is om met zo eenvoudig mogelijk gereedschap te werken.

De opleiding gaat van start bij aanmelding van minimaal 5 deelnemers.  Wil je ook meedoen?  Er kunnen maximaal 12 personen per jaar deelnemen. Meld je aan via info@smederijatelieralkmaar.nl.

Prijs per deelnemer per maand: €125,= incl. BTW incl. bovengenoemde materialen (zwaardstaal, hout voor schede en heft, docent en leslocatie met faciliteiten.)

Bij bevestiging van inschrijving voor de opleiding is deze niet meer annuleerbaar gedurende het traject en persoonsgebonden, daar er voor het gehele jaar een traject beschikbaar wordt gesteld.

Een gemiste lesdag kan na overleg met de docent met praktijk huiswerk worden ingelopen.

Neem vooral ook een kijkje op onze 'Wall of Fame' - afdeling zwaardopleiding link

Verdere voorwaarden zijn door te lezen in onze algemene voorwaarden, op te vragen via info@smederijatelieralkmaar.nl

Zwaard Europees model met meteoriet mee gesmeed in het staal 

© Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - +31 (0)72 202 90 10 - +31 (0)6 17048574 - Postbus 9373 - 1800 GJ Alkmaar - Nederland