Op 9 & 10 november waren de 
Messenmakerijdagen
van de BKS te Gembloux!

Een impressie vind je hier

Nieuwe workshopagenda nú online!

Klik hier voor informatie en inschrijven
Nieuwe
Goset G20 
bandslijpmachines 
binnen! 
Kom langs om te testen
- ook in het weekend!


meer informatie: 
0031(0)72 202 90 10 
of info@smederijatelieralkmaar.nl

  

Workshop ‘Het smeden van Mokumé Gané’  

Een echte workshop voor de makers!

Mokumé Gané is een materiaal dat zijn oorsprong vindt in de Japanse zwaardsmeedtraditie. Het werd (en wordt) veel gebruikt voor het decoreren van Japanse zwaarden, bijvoorbeeld stootplaten (Tsuba) en heftsieraden (Menuki). Inmiddels heeft dit bijzondere materiaal ook de interesse van hedendaagse messen makers voor het gebruik als pommel, stoot -of heftplaat. Gemaakt van verschillende goudlegeringen, of zilver en goud legeringen, kan het ook voor sieraden gebruikt worden.

Opgebouwd uit laagjes lijkt het uiterlijk op Damaststaal, alleen je kunt het niet vuurlassen. Het bevat immers geen ijzer. Ook wordt het niet gesoldeerd. Hoe het wel moet? Je gaat het in twee dagen stap-voor-stap helemaal zelf maken onder begeleiding van onze ervaren docenten.

Iedere deelnemer krijgt als basis materiaal platen koper en messing, en iedereen maakt hiervan zijn of haar eigen Mokumé gané. Dit maakt dat het niet geschikt is voor sieraden, in verband met koper afgifte aan de huid. Het proces werkt hetzelfde als met edele metalen, dus de ervaring die je hier op doet, kun je er later wel zeker voor gebruiken. Je bouwt het helemaal op vanaf de basis, met eenvoudige middelen, zodat het zo repliceerbaar mogelijk is.

Aan het eind van de workshop krijgt iedere deelnemer zijn/haar Mokumé Gané met zelf gemaakte patronen mee naar huis.

Inschrijven? Dat kan hier

Locatie:

Herculesstraat 20 te Alkmaar https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2 


Kosten: € 125,- p.p.p.d. (€250,= voor 2 dagen)

Duur van de workshop:

2 dagen van ca. 6 uur (aanvang 10:00 uur)

Bijzonderheden: Tijdens alle workshops van Smederij Atelier Alkmaar zijn veiligheidsvoorschriften van toepassing. Deze tref je aan bij het inschrijven, maar je vind ze ook hier

Benodigdheden:

Lunch (koffie, thee, flesjes water en verse limonade staat voor je klaar, maar de lunch mag je zelf even mee brengen).

Daarnaast (zoals in de veiligheidsvoorschriften staat vermeld) draagt iedere deelnemer geschikte handschoenen en veiligheidsbril. Deze zijn ter plaatse aan te schaffen, of vooraf via de web shop. Kom je vaker? Vergeet ze dan vooral niet mee te nemen. We herinneren je hier aan in de mail die we in de week voorafgaand aan de workshop toezenden. Omdat veel mensen meer dan eens komen smeden, willen we de prijs van handschoenen en veiligheidsbrillen niet optellen bij de dagprijs.

 

Minimum leeftijd 16 jaar, bij twijfel legitimatie verplicht.

Mokume koper messing (gepatineerd)

Foto: Koper & messing Mokumé Gané door Smederij Atelier Alkmaar. Eenvoudig gepolijst tot grit 400, vervolgens Scotch Brite medium en een patina behandeling van schoonmaakazijn met keukenzout. Hierdoor is het messing zwart gaan kleuren, en het koper paars/grijs. Deze foto is niet gephotoshopt.

Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - http://www.facebook.com/SmederijAtelierAlkmaar 

+31 (0)72 202 90 10 - Herculesstraat 20 - 1812 PG - Alkmaar - Nederland

Winkel open op afspraak  https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2