Nieuwe
Goset G20 
bandslijpmachines 
binnen! 
Kom langs om te testen
- ook in het weekend!


meer informatie: 
0031(0)72 202 90 10 
of info@smederijatelieralkmaar.nl


Damaststaal is het gesmeede product van verschillende ijzer-en staalsoorten tot een homogeen geheel (blok). De verschillende soorten staal kunnen zichtbaar worden gemaakt in het eindproduct door etsen (het in een zuurbad behandelen van het metaal) of polijsten.

Er zijn diverse redenen om staal te willen Damasceren:

  1. Het is een manier om ruw staal wat uit de smeltovens komt te bewerken zodat het een geschikt en homogeen koolstofpercentage gaat bevatten, zodat het a.o. gebruikt kan worden voor wapens en gereedschappen.
  2. Estetische waarde; door de verschillende stalen op een bepaalde manier door elkaar te smeden is het mogelijk patronen te laten ontstaan.
  3. De mogelijkheid om harde en zachte delen staal als een geheel te maken, waardoor de eigenschappen van het geheel worden geoptimaliseerd.

Eigenlijk hebben alle wapensmeden gedurende de gehele wereldgeschiedernis vroeg of laat wel op de een of andere manier van deze techniek gebruik gemaakt.
Overal ter wereld is dan ook een eigen traditie ontstaan, hoe en met welk doel het staal gevouwen, getordeerd, voorzien van patronen en gehard werd.

In veel musea zijn hier dan ook voorbeelden (replica’s) van te vinden, en er zijn vele boeken over geschreven.

Een van de mooiste voorbeelden is de Japanse wapensmeedtraditie. Dit omdat het zwaard een zeer vooraanstaande positie binnen de Japanse samenleving heeft, (niet alleen als wapen, maar ook als kunstobject) waardoor er zich vrij veel zwaarden uit de historie tegenwoordig nog steeds in uitstekende conditie bevinden. Dat vergemakkelijkt studie op dit gebied aanzienlijk.

Zwaarden uit de andere delen van de wereld hebben vaak de tand des tijds niet doorstaan, en alleen de resten ervan zijn nog met röntgen te onderzoeken. Zo zijn we er achter gekomen dat de Franken en de Saksen een heel redelijke Damast-traditie hadden.

Onder het kopje “het maken van Damast-staal treft u een fotoserie aan die u stapsgewijs het proces van het maken van dit staal illustreert.

Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - http://www.facebook.com/SmederijAtelierAlkmaar 

+31 (0)72 202 90 10 - Herculesstraat 20 - 1812 PG - Alkmaar - Nederland

Winkel open op afspraak  https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2