Ontvang je onze

nieuwsbrief

  al? Hierin nú de

nieuwste workshops!

Vraag 'm aan

 

  Smederij Atelier Alkmaar

Zwaardopleiding

Omdat er zulk bijzonder werk is gemaakt tijdens de zwaardopleiding, vinden we dat dit zeker een plaats verdient in de Wall of Fame!

Hierbij een kijkje in de smederij, met fantastische resultaten van onze geslaagde deelnemers...


Foto's opleiding zwaardsmeden

Sinds januari 2013 geven we een jaaropleiding zwaardsmeden. Hiervoor is heel veel interesse, dus hier gaan we zeker mee door. Meer informatie vind je hier

Inmiddels zijn er een aantal deelnemers geslaagd voor deze opleiding, zeer geslaagd kunnen we wel zeggen!

Gelukkig konden we - soms - tussendoor foto's maken. Het in alle rust leren staat natuurlijk voorop. Maar we wilden jullie dit zeker even laten zien!

Onder de foto tref je een beschrijving van wat je ziet.

Eerst maakt iedereen een proefmodel, hierbij wordt vooral gelet op het smeden (naar maat!) van de punt.

Als beginstuk krijgen de deelnemers van opleiding 1 (vanaf mei 2015 is er ook een vervolgopleiding!) een ruw smeedstuk. Hier zie je een aantal fases; het voorbeeld op hout, het smeden van het proefstuk, en het ruwe begin van het zwaard.

De meeste deelnemers hebben nog weinig smeedervaring. Door uitgebreide instructies én het werken met een proefstuk wordt er stapsgewijs naar een eindwerkstuk toe gewerkt.

... Even een sprong in de tijd! Na het smeedwerk komt het harden aan bod. Heel spannend! Iedereen hard zijn/haar eigen zwaard.

Hier wordt een Japans werk in water gehard. Dit is een zeer intensieve handeling.

Na het harden wordt het zwaard op het kolenvuur getemperd (om de 'stress' uit het staal te halen, en het zijn taaiheid te geven).

... Omdat het zo mooi is, nog een foto van het temperen.

De groep werkt samen om het vuur bij te houden. Hier wordt er water langs de kolen gegoten, om het vuur te concentreren in het midden.

De favoriete foto van de groep! Klik op de foto voor een vergroting.

Weer een sprong in de tijd. En wat voor één. Het afwerken, het monteren (er zijn zelfs deelnemers die het zwaard op traditioneel Japanse wijze hebben gepolijst - complimenten!!). Dat hebben we niet op foto, en dat is veel werk! We zijn hier bij de bespreking van de zwaarden. Aan het eind van het opleidingsjaar worden alle zwaarden individueel en met genodigden erbij per stuk besproken. Ere wie ere toekomt!

Iedereen mag even de bijzonderheden van de zwaarden (van elkaar) bekijken. Een heel mooi moment van de opleiding.

Er zijn veel verschillende modellen gemaakt. Iedereen heeft onderzoek gedaan, alle ontwerpen hebben een context met geschiedenis en techniek die kloppend is.

Groepsfoto van iedereen die geslaagd is tot op heden! Natuurlijk hopen we dat iedereen ook doorgaat met het smeden van zwaarden.

Gefeliciteerd Ron, Roy, Joris, Yoeri, Ruben, Mark, Peter en Igor! Helaas kon Vivian niet aanwezig zijn, maar zij is zeker ook geslaagd voor de opleiding. (Foto's onderaan.) 

Hieronder nog enkele mooie details van de resulaten.

... En enthousiast publiek!

Iedereen hartelijk dank voor een mooie tijd, veel inzet en verrassend goed werk!

Smederij Atelier Alkmaar - info@smederijatelieralkmaar.nl - http://www.facebook.com/SmederijAtelierAlkmaar 

+31 (0)72 202 90 10 - Herculesstraat 20 - 1812 PG - Alkmaar - Nederland

Winkel open op afspraak  https://goo.gl/maps/bKbovJikHjT2